Faktaboks

Karin-Lis Svarre
Født
5. december 1946, Vordingborg
Død
2009
Arbejdsliv
Journalist, direktør og korrespondent
Familie

Forældre: optiker Peter Graverholt (1914-70) og gravør Inger Margrethe Kofoed (1916-94).

Gift 23. januar 1971 med journalist Erik S., født 10. februar 1945 i Køge, s. af direktør Ejner S. og Edith Petersen. Ægteskabet opløst 1980.

Gift 5. maj 1984 med konsulent Anders Stig Andersen, født 26. august 1925 i København, død 2. september 1986 samme sted, s. af hospitalsdirektør Karl Aksel A. og Gudrun Kirsten Holm.

Børn: Peter (1972).

Karin-Lis Svarre er en af de få danske kvinder med en topkarriere i internationale organisationer. Hun voksede op i Vordingborg som den yngste af tre børn, hvoraf en ældre broder var død, inden hun blev født. Hendes overlevende storebroder druknede som 18-årig, og tragedierne prægede familien. Forældrene drev en velrenommeret guldsmedebutik, og hun var meget overladt til sig selv. Hun kompenserede ved at være overdrevent flittig og dygtig i skolen. I det hele taget har hun livet igennem været det, amerikanerne kalder en “overachiever”, altid dygtig, flittig, ambitiøs og med orden i sit faglige arbejde.

Efter studentereksamen fra Vordingborg Gymnasium 1965 læste Karin-Lis Svarre samfundsfag ved universiteterne i Edinburgh, Berkeley og København Men journalistikken trak, og 1969-72 var hun journalistelev ved Sjællands Tidende. Her giftede hun sig med en journalistkollega og fik sønnen Peter. Efter et kort stop på Kristeligt Dagblad kom hun efter et års journaliststudier på World Press Institute i Minnesota, USA, i 1974 til Politiken, som hun forlod i 1977 til fordel for TV-Avisens udlandsredaktion. På tv markerede hun sig som en saglig og kompetent journalist. Hun dækkede et meget bredt felt inden for udenrigsjournalistikken og var i flere år studievært og senere redaktionssekretær, men hendes store interesse har altid været udviklingspolitik og forholdene i den tredje verden. Hun producerede en række dokumentarprogrammer fra især Afrika under yderst vanskelige arbejdsforhold. Bag den elegante, feminine overflade gemmer der sig en meget sej kvinde, der arbejder sig igennem problemerne ved hjælp af kølig strategi mere end temperamentsfuld konfrontation. Temperamentet mangler ikke, men det er til daglig kontrolleret. Til gengæld kan man opleve det for fuld udblæsning, når konkurrencemennesket Karin-Lis Svarre i sit privatliv giver efter for sin spillernatur, hvad enten det drejer sig om bridge, roulette eller slalom.

Det første ægteskab holdt ikke. I begyndelsen af 1980’erne mødte Karin-Lis Svarre den 20 år ældre Stig Andersen, der havde en international karriere i FN bag sig. De flyttede sammen og giftede sig i 1984. Han var en stor støtte både privat og fagligt med sin store viden fra mange års udviklingsarbejde, og ægteskabet var meget lykkeligt. Efter hans død i 1986 flyttede hun til Bangkok og ernærede sig freelance, bl.a. som korrespondent for Danmarks Radio og projekttilknyttet FN. 1991-93 var hun tilbage i Danmark som informationschef for Dansk Flygtningehjælp, og det skulle blive det første skridt på den bane, hun siden har fulgt. I årene 1993-96 havde hun som direktør ansvaret for at opbygge det nordisk finansierede efteruddannelsescenter for journalistik i det sydlige Afrika, Nordic/SADC Journalism Centre i Maputo, Mozambique, en meget vanskelig opgave, hvor hun fik brug for al sin takt, sine evner ved forhandlingsbordet plus sin strategiske og administrative kunnen. Behovet for disse talenter blev ikke mindre, da hun i 1996 blev hentet til FNs fødevareorganisation FAO som informationsdirektør ved hovedsædet i Rom. Hendes første opgave som chef for et par hundrede medarbejdere fra hele verden blev præsentationen af FAOs internationale topmøde med deltagelse af en række statsoverhoveder få måneder efter sin tiltræden. I 1999 kastede hun sig ud i en ny stor opgave som informationsdirektør for Institute for Democracy and Electoral Assistance med hovedkvarter i Stockholm, noget nærmere den ødegård i Småland, der i mange år har været fristedet mellem slagene.

1973 var Karin-Lis Svarre blandt redaktørerne af interviewsamlingen Kvinder og politik, og hun har foruden en række bøger om tredjeverdensforhold, bl.a. Thailand, 1992, skrevet Den amerikanske kogebog, 1984, sammen med Stig Andersen. Hun modtog Henni Forchhammers Rejselegat for Kvinder 1977.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig