Faktaboks

Jolanta Buch Andersen
Født
9. april 1939, Miejsce Piastowe, Polen
Arbejdsliv
Direktør og forfatter
Familie

Forældre: godsejer Tytus Trzecieski (1906-67) og magister Anna Chrzanowska (1910-63).

Gift 6. oktober 1962 (b.v.) med civilingeniør Erling B. A., født 5. december 1920 i København, død 1. januar 1997 i Nyholte, Søllerød sogn, s. af professor Erik Charles B. A. og Ellen Marie Barmwater.

Jolanta Buch Andersen blev født i Polen, hvor faderen var godsejer. Efter Anden Verdenskrig og kommunisternes overtagelse af magten flyttede familien til Warszawa, hvor de slog sig igennem på forskellig vis. Ikke mindst moderens engelskkundskaber sikrede, at de på trods af deres sociale baggrund fik sådanne forhold, at Jolanta Buch Andersen kunne fortsætte sin skolegang og afslutte med studentereksamen. Et højdepunkt i hendes opvækst var erobringen af et svømmemesterskab. Hun påbegyndte herefter et dyrlægestudium, men opgav det til fordel for kortvarige og mere vellønnede opgaver, der bl.a. gav kontakt med udenlandske importører og eksportører. Herigennem traf hun sin mand civilingeniør Erling B.A. Efter indgåelse af ægteskab i 1962 flyttede hun til Danmark og blev dansk statsborger. De første år var meget vanskelige. Erhvervsmulighederne var selvfølgelig begrænsede for en indvandrer med dårlige danske sprogkundskaber og uden en systematisk faglig uddannelse.

Jolanta Buch Andersen startede med forskellige kortere ansættelser, bl.a. som regnskabsassistent i Skandinavisk Motor 1969-71, og efter endnu et par ansættelser blev hun regnskabschef i F.L. Smidths og Sophus Berendsens virksomhed Boilers i Helsinge 1974-76. Hertil kom, at hun støttede sin mand, der fortsat arbejdede med eksport af højteknologiske produkter til bl.a. Polen. Det foregik ofte gennem salg via større messearrangementer. Hun tog som sin mand flycertifikat til sportsfly. Jolanta Buch Andersen blev imidlertid snart klar over, at bedre stillinger i det danske samfund var betinget af formelle uddannelsespapirer, og hun gav sig i kast med et merkonomstudium i regnskabsvæsen, der blev afsluttet i 1974. Siden blev det suppleret med en tilsvarende uddannelse i finansiering i 1982. Forinden var hun blevet direktionssekretær i N. Foss Electric 1976-80, og finansdirektør samme sted 1980-85. Herfra blev hun hentet til direktørposten i Danish Fancy Food Group, som hun tre år senere forlod med dags varsel. Her havde hun fået ansvar for kager, marcipan og snacks, der blev produceret af firmaerne Kjeldsen, Odense Marcipanfabrik og Kims. Virksomheden havde en betydelig eksport og over 600 medarbejdere. Arbejdet med tilpasningen af Danish Fancy Food skabte så store spændinger til bestyrelsen, at samarbejdet brat blev bragt til ophør. Herefter blev hun i 1988 partner i firmaet Corporate Development International, der havde til formål at fremme fusioner og skabe strategiske alliancer og joint ventures på tværs af især de europæiske grænser. Hun indtrådte samtidig i bestyrelsen for en række finansielle selskaber. Jolanta Buch Andersen har tillige været medlem af en række bestyrelser i polske virksomheder, ligesom hun har været rådgiver for den polske regering. Ikke mindst blev hun stærkt engageret i privatiseringsopgaver i Polen sammen med det polske ministerium inden for området.

I den danske medieverden blev Jolanta Buch Andersen kendt, da hun i 1986 blev udpeget til bestyrelsen for TV2, hvor hun havde sæde i otte år, og den brede offentlighed fik kendskab til hende gennem Gregers Dirckinck-Holmfelds tv-program Her er dit liv. Mange vil huske, hvordan hun blev “kidnappet” i en flysimulator i Oslo for at blive bragt til studiet i København, hvor hendes begivenhedsrige liv blev fortalt. Jolanta Buch Andersen har skrevet to selvbiografiske bøger Samfundsfjende, 1986, og Samfundsven, 1987, om tiden i henholdsvis Polen og Danmark. Forinden havde hun bidraget til en antologi om kvindelige ledere Kvindens plads, 1984, og siden leveret bidrag til Fremtidens skole, 1989, og Hvor danske er danskerne?, 1991.

Beskrivelser og portrætter af Jolanta Buch Andersen

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

  • Danish Fancy Food Group
  • Corporate Development International
  • N. Foss Electric (se FOSS A/S)
  • TV 2

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig