Faktaboks

Jette Lewinsky-Haapasaari
Født
13. marts 1948, København
Død
12. november 1998, Kuopio, Finland
Arbejdsliv
Akademiker, forsker og doktor
Familie

Forældre: kommandørkaptajn Poul Lewinsky (født 1917) og Inge Olsen (1922-88).

Gift 4. juni 1981 (b.v.) med professor Øjvind Moestrup, født 15. december 1941 i Marvede sogn, s. af sognepræst Bengt M. og Elisabeth Frederiksen. Ægteskabet opløst 1992.

Gift 9. december 1993 (b.v.) med museumsdirektør Matti Kalervo Haapasaari, født 21. april 1939 i Helsingfors, s. af Arvo H. og Kerttu Salmi.

Børn: Charlotte (1976), Katrine (1980).

Jette Lewinsky-Haapasaari var yngst af tre døtre i en officersfamilie, hvor faderen på grund af sit arbejde ofte var borte fra hjemmet i længere perioder, så det var moderen, som ved planlægning og stilfærdig disciplin fik hverdagen til at fungere. Forældrene havde ikke akademisk baggrund, men det blev forventet af pigerne, at de skulle have en god uddannelse, og det fik de. Sin kærlighed til naturen fik Jette Lewinsky-Haapasaari på sommerferierne hos sin moders onkel, der var ansat på Ledreborg. Da hun var en stor pige, flyttede familien til Bagsværd, og i 1967 blev hun matematisk student fra Lyngby Statsskole med årets højeste gennemsnit. Allerede i skolen viste hun stærk vilje til at udnytte sin tid og sine evner, og at hun også var kreativ, kom livet igennem bl.a. til udtryk i tegning og håndarbejde. Som medlem af Det Danske Pigespejderkorps gik hun sammen med veninden Jette Stepputat, som var spejder i KFUK (Kristelig Forening for Unge Kvinder), imod de to korps' gensidige fordomme og etablerede "venskabspatruljer".

I 1967 begyndte Jette Lewinsky-Haapasaari på biologistudiet på Københavns Universitet. Her havde de botaniske institutter, bl.a. Botanisk Museum, flere ubesatte stillinger, som tiltrak mange studerende, også Jette Lewinsky-Haapasaari, som i 1968 blev studentermedhjælp i museets mosherbarium. I 1970 deltog hun første gang i Grønlands Botaniske Undersøgelsers årlige studierejse. Siden gik turen også til Færøerne, hvis mosflora hun bl.a. beskrev i tredjeudgaven af standardværket Danmarks natur, der var udkommet første gang 1967-72. Sammen med lektor Kjeld Holmen og en række medstuderende lavede hun en helt ny dansk mosflora. Til denne leverede hun ikke blot tekstbidrag, men støttet af kollegaen Lennart Rasmussen også illustrationerne. I den endelige udgave fra 1976 Den danske mosflora med undertitlen Bladmosser er alle de ca. 400 danske bladmosser illustreret for første gang, smukt og pertentligt. Det var en præstation, og den var typisk for Jette Lewinsky-Haapasaari, der altid forstod vigtigheden af at fuldføre en opgave.

I 1973 afsluttede Jette Lewinsky-Haapasaari som en af de første biologistuderende med speciale i botanik sit studium med afhandlingen The family Plagiotheciaceae in Denmark. Hun fik højeste karakter og var i en periode kandidatstipendiat ved museet. Efter Holmens uventede død blev hun 1975 ansat i hans stilling. 1976 fik hun sit første barn, og allerede samme år blev hun tildelt licentiatgraden for tre arbejder om bladmossernes systematik og evolution. I 1974 havde Jette Lewinsky-Haapasaari fulgt sin senere ægtefælle, algespecialisten Øjvind Moestrup på studieophold i Australien og New Zealand. Senere vendte de flere gange tilbage, også til længere ophold med deres børn. Jette Lewinsky-Haapasaari udnyttede udlandsopholdene til at uddybe sin karriere og opbygge sit eget netværk af livsvarige kontakter. Hun samlede mosser til Botanisk Museum og fortsatte studierne af det, der blev hovedhjørnestenen i hendes forskning, bladmosslægten Orthotrichum. I 1983 blev hun bestyrer på Botanisk Museum og gik til opgaven med vanlig dygtighed og omsorg for sine kolleger, men også med en nødvendig evne til at skære igennem. Hun kæmpede for større udadvendthed, og det er hendes fortjeneste, at Botanisk Museum fik udstillinger. Sammen med laboratoriemester Jørgen Andersen var hun ansvarlig for museets udstillingsvirksomhed fra 1986 til 1992. Fra 1990 var hun sekretær for Museumsrådet for København og Frbg. og var bl.a. aktiv i udstillingen Dansk, danskere ..., 1992.

Jette Lewinsky-Haapasaaris publikationsliste er omfattende, men viser, at den disputats, hun satsede på, lod vente på sig. En tredjedel af hendes videnskabelige produktion er fra de sidste otte leveår, hvor hun var brystkræftpatient. Sygdommen blev konstateret 1990, to år før var moderen død af kræft, og søsteren Anne Lewinsky i USA var også syg. De to søstre støttede sig meget til hinanden, og i åben erkendelse af sin situation valgte Jette Lewinsky-Haapasaari at omprioritere sit liv. Hun blev skilt, flyttede til Finland, lærte finsk og giftede sig i 1993 med kollegaen Matti Haapasaari, som hun havde kendt siden ungdommen. I Kuopio fandt hun ro og støtte, og trods sin sygdom satte hun kronen på sit livsværk ved i 1993 at disputere på otte af sine afhandlinger fra 1978 til 1993 om Orthotrichum-mosser over hele verden. Arbejdet er grundlæggende og uomgængeligt for botanikere, der fremover vil beskæftige sig med denne plantegruppe. Det må kaldes imponerende, hvad Jette Lewinsky-Haapasaari trods sin tidlige død nåede som botaniker. Hendes forældre havde bakket op rent praktisk, men det må tilskrives hendes store selvdisciplin, at hun hverken lod privatlivets eller arbejdspladsens krav trække sig ud af kurs. Ved sin død efterlod hun sig hundredevis af breve med humoristiske, skarpe og kærlige iagttagelser, der tegner billedet af et varmt og indsigtsfuldt menneske med en umådelig kærlighed til livet.

Beskrivelser og portrætter af Jette Lewinsky-Haapasaari

  • Foto i Botanisk Mus., Kuopio Natural History Museum, Finland.
  • Københavns Universitets årbog, 1998.
  • Privatarkiv i Botanisk Mus., Kuopio Natural Museum, Finland.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig