Faktaboks

Jetta Hansen
Henrietta (Jetta) Johanna Emilia Jacobina Hansen
Født
27. november 1890, Vágur sogn
Død
21. januar 1962, Randers
Arbejdsliv
Lærer
Familie

Forældre: fiskeskipper Alfred Kristian H. (1850-92) og syerske Karen Poulina Dahl (1861-1928).

Bofælle 1948-62: læge Meta Christine Nielsen, født 29. februar 1908 i København, død 27. maj 1984 i Randers, d. af bagermester Martin N. og Vilhelmine Charlotte Hansine Rasmussen.

Jetta Hansen voksede op i sin moders familie, som dengang ejede en af de største rederi- og købmandsvirksomheder på Færøerne. Det færøske samfunds ændring til et fiskerisamfund i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet medførte dybtgående forandringer. En stor del af befolkningen blev lønarbejdere i fiskeindustrien, og mange mænd tog på fiskeri i et farefuldt farvand med risiko for skibsforlis. Sociale problemer som drikkeri fulgte i kølvandet på de nye livsvilkår. Også det religiøse liv ændrede sig, og den gamle kristentro, hvor religiøsiteten var en integreret del af hverdagen, blev for mange afløst af en mere personlig kristendom. Indre Mission (IM) kom til Færøerne gennem danske præster, og Jetta Hansens fødeby Vágur var et af de steder, hvor den fik stor betydning. Hendes fader, der kom fra Danmark, forliste med sit skib, da hun var to år. Jetta Hansen, der var enebarn, boede derefter sammen med sin moder hos sine bedsteforældre, der tilhørte de førende nyomvendte i IM.

Jetta Hansen tog realeksamen i Tórshavn i 1909 og ville gerne have haft studentereksamen for at kunne studere medicin, men opgav, da hendes bedstefader ikke mente, at det var noget for piger. Hun arbejdede med forskelligt socialt og kristeligt arbejde, inden hun blev optaget på Femmers Kvindeseminarium i København, hvor hun tog lærereksamen i 1918. Hun kom aldrig til at arbejde som lærer, men helligede sig arbejdet i KFUK (Kristelig Forening for Unge Kvinder). Efter kurser på menighedsskolen Marthabo blev hun i 1920 ansat som KFUK-sekretær på Færøerne og udstationeret i sin hjemby, hvor den første færøske KFUK-afdeling var blevet stiftet i 1912. Hun bosatte sig dog snart i Tórshavn, som lå mere centralt, og hvor de fleste unge boede. I den første tid lejede foreningen lokaler, men i 1922 købte Jetta Hansen personligt den britiske konsulbolig med tilhørende jord. Hendes familie kautionerede for lånet. Bygningen blev i 1928 overtaget af KFUK. Her var der pensionat for unge piger, og herfra foregik alle de aktiviteter, som KFUK organiserede, bl.a. kristelige møder, pigespejderarbejde og sommerlejre. Jetta Hansen var sekretær i KFUK til 1948. Selvom hun ikke var stifter af foreningen, bliver hun fremhævet som en pioner, der med sit organisationstalent gjorde KFUK til en afgørende faktor i færøsk kristeligt ungdomsarbejde. Hun var suppleant i menighedsrådet i Tórshavn 1925-41 og medlem 1941-48. I 1948 rejste hun til Danmark og boede resten af sit liv sammen med sin veninde, lægen Meta Nielsen, der havde praksis i Randers.

Beskrivelser og portrætter af Jetta Hansen

  • John Munk (red.): Men Gud greb ind, 1960.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig