Faktaboks

Jóngerð Purkhús
Jóngerð Jensina Purkhús
Født
22. januar 1937, Klaksvík
Arbejdsliv
Minister, akademiker og langtidsmedlem
Familie

Forældre: fisker Jacob Pauli P. (1908-90) og Else Johanne Hansen (født 1912).

Gift 13. juni 1970 (b.v.) med fuldmægtig Niels á Velbastað, født 18. september 1941 i Velbastaður, Kirkjubøur sogn, s. af vejformand Niels Mikkelsen og Petra Bergit Mikkelsen.

Jóngerð Purkhús voksede op i et fisker- og arbejdermiljø i Klaksvík. Der var ikke tradition for akademisk uddannelse i familien, derimod et stærkt politisk og samfundsmæssigt engagement med basis i Tjóðveldisflokkurin (Det republikanske Parti). Fisker- og arbejderstrejker i 1950’erne var tillige med den såkaldte Klaksvíkstrid, hvor uenighed om besættelse af en overlægestilling førte til en årelang skarp konfrontation mellem de danske myndigheder og byens borgere, med til at styrke Jóngerð Purkhús' interesse for den nationalistiske del af venstrefløjen. Det var måske også årsagen til, at hun valgte statskundskab, da hun i lidt moden alder gik i gang med et universitetsstudium.

Efter at have taget realeksamen i 1953 arbejdede Jóngerð Purkhús som ufaglært i Klaksvík. I 1960 rejste hun til København, hvor hun stod i viktualieforretning om dagen og gik på Akademisk Studenterkursus om aftenen. Hun tog studentereksamen i 1963 og begyndte at læse statskundskab ved Københavns Universitet sideløbende med job i Udenrigsministeriet, Socialforskningsinstituttet og som sygehjælper i De gamles By. 1972 blev hun den første færøske kvindelige cand.polit. Hun var derefter ansat i et revisionsfirma indtil 1975, da hun tog tilbage til Færøerne og tiltrådte en stilling som fuldmægtig i landsstyret. Hendes første opgave blev at forestå overtagelse af postvæsenet som færøsk særanliggende. Herefter blev hun midlertidigt overflyttet til postvæsenets administration, hvor en af hendes opgaver var at oprette regnskabs- og giroafdelingen. I 1978 vendte hun tilbage til landsstyret, hvor hun siden har arbejdet med finansielle sager. Hendes arbejdsområde omfatter bl.a. varetagelsen af bank- og fondsanliggender samt udarbejdelse af finanslov.

Jóngerð Purkhús har siden sin ungdom haft en del tillidsposter i Tjóðveldisflokkurin. Fra 1978 var hun lagtingskandidat i den valgkreds, som omfatter Klaksvík. Da partiet i 1985 dannede regering sammen med Javnaðarflokkurin (Socialdemokratiet), Sjálvstðrisflokkurin (Selvstyrepartiet) og Kristiligi Fólkaflokkurin (Kristeligt Folkeparti), udnævntes Jóngerð Purkhús til finans- og miljøminister, og hun blev dermed Færøernes første kvindelige minister. 1988-89 var hun desuden lagtingsmedlem, valgt på Suðurstreymoy. Da en ny koalition i 1989 dannedes af Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin (Folkepartiet) og Sambandsflokkurin (Samhørighedspartiet), blev Jóngerð Purkhús minister for økonomi, samfærdsel og retsvæsen. Denne koalition regerede til 1991. Hun fortsatte som medlem af sit partis hovedbestyrelse et par år, hvorefter hun trak sig tilbage fra det politiske liv. Blandt hendes øvrige tillidsposter kan nævnes medlemskab af investeringsfonden på Færøerne og Færøfonden af 1972.

Beskrivelser og portrætter af Jóngerð Purkhús

  • Jóngerð Purkhús har siden 1976 boet i Velbastaður. Hendes fritidsinteresser er husdyrhold, færøsk folkedans og patchwork. I sidstnævnte kommer hendes interesse for naturen og kunstneriske talent til udtryk.

Tilknytning til organisationer

  • Færøfonden af 1972
  • Tjóðveldisflokkurin
  • Lagtinget

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig