Faktaboks

Ingerlise Koefoed
Født
9. februar 1922, København
Død
2007
Arbejdsliv
Bibliotekar, kommunalpolitiker, folketingsmedlem og forfatter
Familie

Forældre: revisor Aage Olav Emil Nielsen (1890-1969) og Esther Hansen (1898-1978).

Gift 21. marts 1942 (b.v.) med forlægger Erik Vagner Otto, født 29. januar 1914 i Slagelse, død 28. september 1982 i København, s. af tobaksarbejder Charles Marinus Laurits O. og Anna Marie Cecilie Larsen. Ægteskabet opløst 1947.

Gift 5. november 1949 (b.v.) med maler Flemming K., født 15. maj 1926 i Rønne, s. af læge Carl Johannes K. og lærer Agnete Sofie Larsen.

Børn: Torsten (1943), Niels (1950), Martin (1950), Ole (1954).

Ingerlise Koefoeds liv har i høj grad været knyttet til kultur og politik, ikke mindst i skæringspunktet kulturpolitik. Efter realeksamen arbejdede hun i en periode på kontor. Hun blev gift som 20-årig og fik sit første barn året efter. Kort efter begyndte hun i gymnasiet på katedralskolen i Nykøbing F., hvorfra hun blev student i 1946. Allerede da havde hun vist interesse for litteratur og selv skrevet en del digte. Flere af disse blev offentliggjort i tidsskrifter og antologier. Efter skilsmisse, studier i litteraturhistorie ved Københavns Universitet og en række ansættelser af kortere varighed, bl.a. som underviser i stenografi, blev hun i 1961 uddannet som bibliotekar. Derefter arbejdede hun i en årrække som børne- og kunstbibliotekar ved Lyngby-Tårbæk Kommunes Biblioteker. Sene- re ansættelser i Danmarks Biblioteksforening og Statens Bibliotekstilsyn og endnu senere engagementet i forfatternes samfundsmæssige vilkår i Dansk Forfatterforening tilføjede en organisationspolitisk dimension til hendes virke, som i høj grad kom hende til gode som politiker. I 1972 meldte hun sig nemlig ind i Socialistisk Folkeparti (SF), inspireret af kampen mod EF op til folkeafstemningen om dansk medlemskab. Kun to år efter indvalgtes hun i kommunalbestyrelsen i Lyngby-Tårbæk, og i 1979 blev hun medlem af Folketinget, hvor hun sad frem til 1990, i perioden 1982-1990 som formand for kulturudvalget. Markant var her hendes kamp for bedre vilkår for kunstnerne og bibliotekerne; især kulturtilbud til børn har haft hendes interesse. Igennem flere år fremsatte hun således beslutningsforslag om oprettelse af et center for børnelitteratur. Disse bestræbelser bar frugt i 1998; samme år indtrådte hun i centerets bestyrelse som repræsentant for Dansk Forfatterforening, hvor hun var næstformand 1991-96. I 1993 blev hun formand for foreningens børne- og ungdomsforfattergruppe.

Et kendemærke for Ingerlise Koefoed har både i det politiske og organisatoriske arbejde været hendes saglighed og myndighed, langt fra enhver form for populisme, men forenende ofte stor skarphed med respekt for anderledes tænkende. Hendes interessefelt har i øvrigt været bredt, hvilket har vist sig såvel i som uden for Folketinget. Hendes samfundssyn fremgår ganske godt af en kronik i Information 1983: “Selvfølgelig er det vigtigt, det med betalingsbalancen og underskuddet og økonomien i det hele taget, men det vigtigste er og bliver dog, hvilken tilværelse mennesker har mulighed for at leve, også uden for tallene og beregningerne og hele det økonomiske show.” Også kvindepolitiske spørgsmål har interesseret Ingerlise Koefoed; hun var således medredaktør af en debatbog om abort Livet begynder ved befrugtningen, 1989. Hun er en flittig debattør og har også skrevet børnebøger, bl.a. den samfundskritiske Vi er en del af jer selv, 1978. Hun har modtaget flere priser, herunder Bibliotekarforbundets Døssing-Pris 1983 og Klods Hans-Prisen fra Selskabet for Børnelitteratur 1986.

Beskrivelser og portrætter af Ingerlise Koefoed

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig