Faktaboks

Inger Marie Plum
Født
9. april 1889, København
Død
2. september 1965, København
Arbejdsliv
Grosserer og virksomhedsejer
Familie

Forældre: grosserer Sophus Munk P. (1847-1904) og Antonie Christine Elisabeth Marie Christiansen (1859-1910).

Inger Marie Plum endte sine dage som en velkendt og almindeligt respekteret smørgrosserer. At hendes liv skulle forme sig sådan, var ikke resultat af et bevidst karrierevalg. Hun blev født som det sjette barn i en søskendeflok på 15, og da hun var færdig med skolen, tog hun 21 år gammel faglærerindeeksamen i historie på N. Zahles Seminarium. Men netop som hun havde taget denne eksamen, døde hendes moder. Faderen var død seks år tidligere, så de ni yngste søskende, der endnu ikke var myndige, havde hårdt brug for hjælp. Inger Marie Plum trådte da i forældrenes sted og tog sig af sine mindre søskende, indtil de kunne klare sig selv. Derefter begyndte hun at hjælpe sin ældre broder Paul P. i hans virksomhed. Han havde videreført faderens engrosforretning i smør, men havde i 1925 måttet afstå den til firmaet E.F. Esmann. To år senere havde han imidlertid etableret sin egen virksomhed under navnet P.M. Plum Eksport-Kompagni.

Det var altså et ønske om at hjælpe familien og ikke en erhvervsuddannelse, der blev Inger Marie Plums indgang til smørhandelen, men da hun først havde engageret sig i området, erhvervede hun hurtigt den fornødne fagkundskab. 1931 blev hun medlem af selskabets bestyrelse, året efter prokurist, og da broderen døde i 1934, overtog hun ledelsen af firmaet og løste samtidig grossererborgerskab. Hendes faglige kvalifikationer blev anerkendt i branchen, og hun fik sæde i to af de centrale faglige udvalg, Børsens Smørbedømmelsesudvalg og Smørnoteringsudvalget. Efter Anden Verdenskrig blev tyngdepunktet i virksomheden forskubbet fra smøreksport til eksport af kødkonserves. I 1960 lod hun sit firma indgå som datterselskab i konserveskoncernen Hafnia, og året efter trak hun sig helt ud af driften.

Inger Marie Plums kærlighed til familien havde været drivkraften i hendes liv, og det gav sig også udtryk i en slægtshistorisk interesse. Hun bidrog til Metropolitanerbogen, 1939, udgav i 1959 Anetavle for 9 søskende Christiansen fra Flensborg om sin moders slægt og skrev en mindre afhandling om Plumfamiliens bidrag til den danske smørhandels historie i Erhvervshistorisk Årbog 1964.

Beskrivelser og portrætter af Inger Marie Plum

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

  • P.M. Plum Eksport-Kompagni

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig