Faktaboks

Ingeborg Vinter
Ingeborg Helena Vinther
Født
11. september 1945, Vágur sogn
Arbejdsliv
Lagtingsmedlem, forbundsformand og fagforeningsformand
Familie

Forældre: maskinsmed Meinhard Erhardtsen Joensen (1918-91) og Maria Frederikka Jacobsen (1918-94).

Gift 3. december 1966 med arbejdsmand Andru V., født 7. december 1942 i Vágur sogn, s. af fisker Eskild Christian V. og Anetta Poulina Hofgaard.

Børn: Eskil (1969), Anna-Mari (1975).

Ingeborg Vinter stammer fra en arbejderfamilie med syv børn. Moderen var hjemmegående, faderen maskinsmed og aktiv i opbygningen af fagbevægelsen og Socialdemokratiet på Suðuroy. Selv giftede Ingeborg Vinter sig i 1966 med en arbejdsmand, Andru V. Hun har arbejdet på fiskefabrik i 17 år, hvoraf fire år i Island. I 1976 blev hun indvalgt i bestyrelsen for Fjallbrúður, den lokale fagforening for kvindelige arbejdere, og hun var formand for denne forening 1977-84. I 1977 kom hun i bestyrelsen for Føroya Arbeiðarafelag (FA), der er et landsdækkende fagforbund med ca. 6.000 medlemmer. Tre år senere blev hun som repræsentant for den radikale fløj af fagbevægelsen valgt til formand for FA. Hun er blevet genvalgt siden og er ikke blot den første kvindelige formand, men også den person, der har bestridt formandsposten længst, siden FA blev stiftet i 1925. Da forbundets kontor ligger i Tórshavn, har hun måttet være hjemmefra alle ugens hverdage. Hendes to børn blev hjemme hos deres fader i Vágur, og hun så dem kun i weekenden. Især de første år var hårde, for det var ikke populært at være kvinde og fagforeningsformand. Men hun fik støtte fra både sin mand og sine forældre, som har opmuntret hende til at fortsætte, og moderen har hjulpet med at passe børnene.

Som formand har Ingeborg Vinter lagt vægt på, at FA som Færøernes største fagforbund skulle markere sig i samfundet. I hendes første år i bestyrelsen lykkedes det at få indført lige løn for kvinder og mænd, idet der i 1977 opnåedes en aftale om, at kvindelønnen skulle forhøjes gradvis, indtil den kom på niveau med mænds løn i 1981. I 1983 blev FA involveret i en af de bitreste konflikter i nyere tid, da arbejdsgiverne ville indføre registrering af hver enkelt arbejders produktivitet ved hjælp af koder i hver kasse renset fisk. FA protesterede, fordi man opfattede registreringen som en skjult tempoopskruning. Sagen blev indbragt for retten, men FA fik ikke medhold, og konflikten såede splid i forbundets egne rækker. Ingeborg Vinter har lagt vægt på at opbygge en omfattende kursusvirksomhed for foreningens medlemmer. FA var medstifter af Uppl´ysingarfelagsskapur Verkamanna (Arbejdernes Oplysningsforbund). I Ingeborg Vinters formandstid har FA desuden været med til at oprette den færøske arbejdsløshedsforsikring af 1992.

Ingeborg Vinter var i mange år aktiv i det færøske socialdemokrati. Op til lagtingsvalget i 1994 tog hun sammen med en række andre fagforeningsledere og aktivister på venstrefløjen initiativ til et nyt politisk parti Verkamannafylkingin (Arbejderfronten). Partiet opnåede at få tre mandater valgt til Lagtinget i 1994, hvoraf den ene var Ingeborg Vinter, som dermed blev det første kvindelige lagtingsmedlem valgt i Suðuroy. Verkamannafylkingin var en ad hoc-bevægelse, som blev stiftet i opposition til især Socialdemokratiets politik i kriseårene i begyndelsen af 1990’erne. På grund af indre stridigheder fik partiet en kort levetid og nåede ikke over spærregrænsen ved valget i 1998. Ingeborg Vinter har i sin formandstid udviklet FA til et moderne forbund, der er en aktiv modspiller i alle samfundsspørgsmål. Hun er kendt for sin kontante og kompromisløse stil og har synliggjort den færøske kvinde som en aktiv deltager i det offentlige liv.

Tilknytning til organisationer

  • Fjallbrúður
  • Føroya Arbeiðarafelag/Færøernes Arbejderforbund
  • Upplýsingarfelagsskapur Verkamanna / Arbejdernes Oplysningsforbund
  • Verkamannafylkingin / Arbejderfronten

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig