Faktaboks

Ingeborg Steffensen
Født
4. juni 1888, København
Død
7. januar 1964, Frederiksberg
Arbejdsliv
Sanger
Familie

Forældre: overværkfører William Georg Valdemar S. (1846-1924) og Emma Julie Weitemeyer (1847-1901).

Gift 7. maj 1914 med civilingeniør Knud Aage Haldvig, født 7. januar 1886 i København, død 26. december 1937 samme sted, s. af smørhandler Johannes Peter Jensen og Johanne Marie Petersen. Ægteskabet opløst 1921.

Gift 19. marts 1925 med speditør, revyforfatter Alfred Frederik Oxholm Holck, født 3. juni 1894 i Odense, død 16. december 1986 på Frbg., s. af grosserer Alfred Carl Christian H. og Olivia Bertha Christine Westrin. Ægteskabet opløst 1932.

Gift 16. maj 1934 (b.v.) med koncertmester Peder Albert Lynged, født 10. oktober 1886 i København, død 11. februar 1964 på Frbg., s. af cigarmager Peder L. og Anna Jeanette Magdalene Wiberg. Ægteskabet opløst 1938.

Børn: Fritz (1919), Steffen (1926).

Om Ingeborg Steffensen blev det sagt, at hendes stemme var “lige saa uopslidelig som hendes sunde og djærve Menneskelighed”. Hun sang roller i såvel sopran-, mezzo- som altlejet og inden for de mest forskellige stilarter. Kapelmester Gerhard Schepelern erindrede senere hendes “forbavsende kunstneriske spændvidde og brillante musikalitet – og hendes elskværdige og humørfyldte væsen og aldrig svækkede kunstneriske disciplin og alvor i arbejdet”.

Ingeborg Steffensen, hvis moder var af sydtysk slægt og meget musikalsk, fik sin vokale grunduddannelse hos Sophie Keller. Senere supplerede hun den hos den norske Wagnersopran Borghild Langaard. Efter at Ingeborg Steffensen havde holdt debutkoncert i 1909 gav hun sig på egen hånd til at indstudere en række operapartier. Da hun mødte op til foresyngning på Det Kgl. Teater, skal hun have behersket ikke mindre end 22 partier. Hun fik debut på teatret 1915 i det lette sopranfag som Annchen i Jægerbruden, men den førte ikke umiddelbart til fast engagement. Hun optrådte så i operette i Søndermarken og i operapartier på Det Ny Teater. Fra 1919 og helt indtil 1956 var hun tilknyttet Det Kgl. Teater. I den første halvdel af sin lange karriere var det de store mezzoroller som Ortrud, Brangäne, Amneris, Eboli og Carmen, der førte hende frem i første række.

Ingeborg Steffensen var et djærvt og ligefremt menneske, der rask og uforknyt tog fat om de sceniske skikkelser, hun skulle skabe. Efterhånden blev hun til institutionen Stef, en grundpille for operaens daglige trivsel. Hun fik et stigende antal komiske roller, som hun hver for sig gav individuelt liv. Mange af dem var biroller, en uendelig række af mødre, hekse og ammer, som alle tegnede sig skarpt i publikums erindring. I 1950 uropførtes Svend S. Schultz’ opera Høst efter et sønderjysk sagn på Den Jyske Opera. Hovedrollen som moderen, der ofrer sig for sin søn, var skrevet til Ingeborg Steffensen, der skabte en gribende figur. Også i koncertlivet var hun meget aktiv, og radioen havde ofte bud efter hende. Hun gæstespillede en del i udlandet, bl.a. i Tyskland, Østrig, Norge og Sverige. På grund af sin sikre musikalitet blev hun hyppigt anvendt i nyere værker, fx havde hun titelrollen i A. Honeggers Judith i Göteborg. På hendes efterladte indspilninger kan man beundre den enorme spændvidde ved at lytte til hendes enkle og smukke fortolkning af Bachkoraler, hendes patos som Azucena i Trubaduren og hendes festlige Magdelone i Maskarade. Hun blev kgl. kammersangerinde i 1931 og modtog Ingenio et arti i 1934.

Beskrivelser og portrætter af Ingeborg Steffensen

  • Silhouet fra 1924 af Kirsten Wivel i Det Kgl. Bibliotek. Mal. fra 1925 af Cilio Jensen. Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Berlingske Tidende 4. juni 1958.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig