Faktaboks

Ida Holst
Ida Sophie Holst
Født
4. marts 1842, Sakskøbing
Død
31. december 1930, Svendborg
Arbejdsliv
Lærer og skoleleder
Familie

Forældre: købmand Ennius Catharus H. (1807-46) og Hansine Conradine Hedevig Kraglund (1811-87).

Ida Holst betegnede sig livet igennem som autodidakt og tog aldrig eksamen trods 36 år som skolebestyrer for en større pigeskole. Det var moderen, der tidligt fik øje for, at hun ville egne sig som lærerinde, men for en købmandsenke med fire børn var det ikke let at sikre sine børn en uddannelse. 15 år gammel forlod Ida Holst fødebyen Sakskøbing og blev sat i pension hos en provstefrue i København, hvor hun skulle lære fransk, engelsk og klaverspil. I 20 år, fra 1860 til 1880, var Ida Holst privatlærerinde på forskellige herregårde, heraf ti år på Hvidkilde ved Svendborg. I 1880 tog hun springet til Svendborg by, hvor hun på opfordring af pastor Rasmus Prip overtog en skrantende pigeskole med 18 elever, stole og pulte for 400 kr. Skolen ekspanderede hurtigt, især efter at Ida Holst i 1881 besluttede at “slaa et Hovedslag, det vil sige ved en Eksamen vise, hvad jeg kunde præstere”. Det gik godt, og hun fik mange nye indmeldelser, opkøbte en anden pigeskole og opnåede kommunalt tilskud. Forskellig modgang mødte hun dog også, fx kostede en verserende historie om småpiger, der var set med cigar i munden, adskillige udmeldelser. Omkring 1890 nåede elevtallet op på ca. 60, og skolen var klar til en ny ekspansionsrunde. I 1889 havde den første elev taget almindelig forberedelseseksamen som privatist, og i 1893 opnåede Ida Holst ret til selv at afholde eksamen. Dette nødvendiggjorde bygningen af en ny skole, der blev taget i brug i 1894. Arkitekten var J. Magdahl Nielsen, og hans skolebygning er blevet betegnet som en af de smukkeste og mest stilfulde bygninger i Svendborg. Over indgangsdøren satte Ida Holst som sit valgsprog: “Plus esse quam videri” (Ikke synes, men være).

Efter århundredskiftet fortsatte skolen sin fremgang og nåede i 1910 op på 157 elever. 1908 blev der første gang afholdt mellemskoleeksamen, 1909 realeksamen. Den aldrende Ida Holst begyndte nu at se sig om efter sin efterfølger, men hendes forhåbninger til broderdatteren Anna H. og andre dygtige bestyrerindeemner skuffedes. I 1916 valgte hun da at sælge sit livsværk til bestyrer Magnus Lund og forlod under stærk hyldest skolen. Samtidig måtte hun flytte fra sit hjem, den villa ved skolen, hun havde bygget i 1905, og hvor hun havde levet sine lykkeligste år sammen med lærerinder og kostelever. Hun blev boende i Svendborg sammen med en søster, tidligere skolebestyrerinde i Sakskøbing Louise H.

Trods manglende eksamen førte Ida Holst gennem en årrække selv elever op til almindelig forberedelseseksamen i dansk, tysk, engelsk og fransk. Når hun blev spurgt om sine hovedfag, svarede hun: “Energi og Samvittighedsfuldhed.” Efter Første Verdenskrig var den selvlærte bestyrerindetype, hun repræsenterede, blevet en anakronisme, men Ida Holsts Skole levede videre i bedste velgående. Den blev omdannet til fællesskole 1920 og har været en selvejende institution siden 1965.

Beskrivelser og portrætter af Ida Holst

  • Foto i Ida Holsts Skole, Svendborg og Omegns Museum.
  • Ida Fischer (red.): 100 år, Ida Holsts Skole, 1980. Ida Holsts Realskole 1880-1930, 1930. Bog og Naal, 1916, s. 191-92.

Tilknytning til organisationer

  • Ida Holsts Skole

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig