Faktaboks

Helle Thorborg
Født
12. april 1927, Gentofte sogn
Arbejdsliv
Grafiker og maler
Familie

Forældre: folketingssekretær Johannes Levinsen T. (1896-1992) og Grete Fog (1903-93).

Gift 30. oktober 1954 (b.v.) med arkitekt Carl Henry Beckmann, født 19. januar 1926 i Miami, USA, s. af murer Aage B. og Anne Meta Russow.

Børn: Gertrud (1956), Laurids Reidar (1957), Marius Ingvar (1959).

Helle Thorborg
Helle Thorborg er en overordentlig sensitiv kunstner, som i sine illustrationer af Mistrals cyklus og senere af den spanske digter og dramatiker García Lorcas Blodbryllup har formået at gengive både det lyrisk-smertefulde hos Mistral og det tragiske hos Lorca. Hendes udvikling er gået fra det naturalistiske i en relativ enkel udformning til en mere abstrakt form. Som en teknisk meget dygtig grafiker står hendes streg stram og præcis i de sort-hvide træsnit, ligesom hun har en sikker farvesans i farvetræsnittene. Foto fra 2000.
Helle Thorborg
Af /Ritzau Scanpix.

Helle Thorborg havde sin opvækst i et udpræget akademikermiljø, og hendes familie var noget skeptisk over for hendes ønske om en kunstnerisk løbebane. Selv var hun dog ikke i tvivl. Som 20-årig begyndte hun på Kunstakademiet, hvor hun i årene 1947-54 uddannede sig dels på malerskolen, dels på grafisk skole som elev af Aksel Jørgensen og Holger J. Jensen. Tiden på Kunstakademiet, især på grafisk skole, var af overordentlig stor betydning, og navnlig Aksel Jørgensens tegneundervisning og store engagement fik blivende værdi. I 1954 blev hun gift og fik tre børn i hurtig rækkefølge. Da hun i 1957 blev inviteret til at tilslutte sig kunstnergruppen Koloristerne, tog hun, stærkt støttet af sin ægtefælle, udfordringen op. En ung pige blev ansat til at se efter børnene i tre timer hver dag, mens Helle Thorborg skabte et af sine vigtigste værker: illustrationerne til den chilenske digter Gabriela Mistrals cyklus Mødrenes sange. Mistrals digte om det barn, hun så brændende ønskede sig, var et nærliggende valg for den nybagte moder. Illustrationerne blev færdige til Koloristudstillingen i 1959, og med serien indskrev Helle Thorborg sig blandt landets førende grafikere.

Helle Thorborg havde før Koloristudstillingen 1959 udstillet sine arbejder, bl.a. på Charlottenborgs Efterårsudstilling i 1952. I 1954 havde hun sin første separatudstilling i Clausens Kunsthandel, hvis indehaver Viggo Clausen tidligt bakkede hende op og var en utrættelig fortaler for hendes arbejde. Fra hans kunsthandel, der var det foretrukne samlingssted for tidens førende grafikere, solgte hun de fleste af sine værker. Et andet væsentligt holdepunkt har været Koloristerne, hvor Helle Thorborg har været medlem siden 1958 og fået megen kollegial støtte. Vigtig har tillige været Thistedudstillingen, som hun har deltaget i under ophold i sit bondehus i Thy. Her har hun gennem årene fundet kunstnerisk inspiration i samarbejdet med både fastboende Thyboere som fotografen Kirsten Klein og ferietilflyttere. Helle Thorborg har deltaget på talrige grafikbiennaler og haft mange separatudstillinger, bl.a. hos sin mentor Viggo Clausen. Hun har sammen med Grafiske Kunstnersamfund deltaget i udstillinger i Europa, USA og Chile og herhjemme været med i udstillinger på tværs af landegrænserne. Sideløbende har hun rejst, tidligst i Spanien i 1953, senest i Kina i 1995. I 1988 vandrede hun med rygsæk på Bali.

Helle Thorborg er en overordentlig sensitiv kunstner, som i sine illustrationer af Mistrals cyklus og senere af den spanske digter og dramatiker García Lorcas Blodbryllup har formået at gengive både det lyrisk-smertefulde hos Mistral og det tragiske hos Lorca. Hendes udvikling er gået fra det naturalistiske i en relativ enkel udformning til en mere abstrakt form. Som en teknisk meget dygtig grafiker står hendes streg stram og præcis i de sort-hvide træsnit, ligesom hun har en sikker farvesans i farvetræsnittene. Ud over grafiske arbejder har hun udført mange akvareller og tegninger, navnlig under de lange ophold i Thy. Her har hun især været fascineret af gamle dunke, flasker o.a., som hun har fundet langs Vesterhavet. I 1978 udførte hun serien Dåsesnak, inspireret af de slidte og ødelagte genstandes særegne skønhed. Lige fra begyndelsen har hun også malet, oftest i små formater, men i 1988 en så stor og krævende opgave som udsmykningen af felterne på prædikestolen i Gimsing Kirke ved Struer. Hun har udført relieffer og skulpturer i træ og metal, og i 1984 vandt hun førstepræmien i Nationalbankens konkurrence om nye pengesedler. Hendes forslag er dog ikke blevet realiseret. I 1984 lavede den alsidige kunstner scenografi til Folketeatrets eksperimentalscene. Endelig har hun skrevet mange fremragende artikler, først og fremmest i Koloristernes kataloger. Det er dog i første række de grafiske arbejder, i hvilke virkeligheden er forløst med frihed og poetisk nerve, der har placeret Helle Thorborg centralt i dansk kunst og medført mange hædersbevisninger, bl.a. Statens Kunstfonds arbejdslegat 1979, Tagea Brandts Rejselegat 1981, Eckersbergs Medaille 1990 og Anne Marie Telmányis Legat 1994. Helle Thorborg har som kunstner haft en stærk vilje til at følge sin egen kunstneriske bane.

Beskrivelser og portrætter af Helle Thorborg

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Hjørring Kunstmuseum (udg.): Helle Thorborg, 1984.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig