Faktaboks

Hansine Gerdtzen
Hansine Emilie Gerdtzen
Født
21. januar 1838, København
Død
14. marts 1910, København
Arbejdsliv
Skoleleder, forstander, lærer og administrator
Familie

Forældre: overgraver Nicolaus Johan Mathias G. (1790-1853) og Birgitte Rosine Kristine Greensteen (1798-1877).

Bofælle 1877-1910: seminarieforstander Christiane Lund, født 29. juli 1851 i Nakskov, død 1932, d. af byskri- ver Morten Frederik L. og Johanne Frederikke Møller.

Hansine Gerdtzen
Hansine Gerdtzen, fotograferet af Mary Steen, uden år.
Hansine Gerdtzen
Af /Det Kgl. Bibliotek.

Hansine Gerdtzen voksede op i København hos sin fader, der var graver ved Holmens Kirke. Hun gik i Frk. Foersoms Skole, der i 1852 blev overtaget af Natalie Zahle. Zahle blev så betaget af den 12-årige, fintbyggede, begavede og meget smukke Hansine Gerdtzen, at hun optog hende som plejedatter i sit hjem og gjorde hende til sin personlige adjudant. Hansine Gerdtzen på sin side elskede Zahle og hendes værk. Det var en kærlighed, der blev omsat i et sjældent loyalt og dygtigt arbejde, og som ikke udviskede Hansine Gerdtzens personlighed eller hendes kritiske sans.

Hansine Gerdtzen blev uddannet som lærerinde, men fik tilsyneladende aldrig formel eksamen. Efter at hun i 1854 havde taget privatlærerindekursus, blev hun en af skolens første klasselærerinder, en institution, som udvikledes af Zahle. Hansine Gerdtzen underviste især i fransk, og hendes sprogkundskaber og fonetiske færdigheder blev raffinerede under et års ophold i Paris, hvilket satte sig spor hos flere generationer af hendes elever. 1863 gjorde hun “ungdomsoprør” mod sin plejemoder, men flyttede efter et par år hjemmefra tilbage til skolen i 1867. Her var hun en kort overgang forstander for forløberen til det senere gymnasium, der i 1860’erne kaldtes mellemklasserne. Men hendes beskedenhed og ønske om et mere tilbagetrukket liv bød hende en anden position, og hun trak sig som egentlig skoleforstander. Fra 1869 havde hun dog den fremtrædende post som skolens kasserer, sekretær og bibliotekar. Hun førte samtlige skolens regnskaber, stod for udgivelsen af skoleprogrammer og ledede opbygningen af den voksende bogsamling. Ved siden af dette var hun Zahles personlige sekretær, højre hånd og uundværlige “hukommelse”. Da skolen blev selvejende institution kom Hansine Gerdtzen i bestyrelsen, hvor hun sad fra 1885 til sin død i 1910. I 1894 holdt hun af helbredsgrunde op med at undervise.

I 1877 udgav Hansine Gerdtzen i forbindelse med skolens flytning Det gamle og det nye Skolehus om den gamle skole på Gammel Strand og den nybyggede på Nørre Vold. Samme år skabte hun sit eget hjem i det store skolekompleks sammen med kollegaen Christiane Lund, der bl.a. skrev Lærebog i den kristne Religion for Børn, 1905, og Frk. Zahle i sit Arbejdsværelse, 1914. De to byggede sammen et lille landsted i Rungsted, der blev et yndet tilflugtssted i weekenderne og sommerferierne. Der er ingen tvivl om, at Hansine Gerdtzen har haft en overordentlig stor betydning for skolens sociale liv som det nødvendige, milde bindeled mellem den magtfuldkomne skoleleder, medarbejderne, husets nærmeste kreds af venner, den store forældrekreds og den offentlighed, der var optaget af skolens udvikling.

Beskrivelser og portrætter af Hansine Gerdtzen

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek, Danske Kvinders Fotoarkiv.
  • Birgitte Possing: Viljens Styrke, 1992. Natalie Zahle til Minde, 1927.
  • N. Zahles Skoles arkiv i Rigsarkivet (København).

Tilknytning til organisationer

  • Natalie Zahles Skole

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig