Faktaboks

Hanna Joensen
Johanna (Hanna) Sofía Rein Joensen
Født
24. februar 1931, Tórshavn
Død
2006
Arbejdsliv
Sygeplejerske, butiksindehaver og ministersektretær
Familie

Forældre: skibsreder, minister Ole Jacob Kristian Jensen (1898-1991) og Anna Rein (1907-91).

Gift 17. april 1957 med læge Jóan Petur J., født 28. august 1932 i Vágur sogn, død 8. september 1971 i Nuuk, s. af skibsfører Joen Peter J. og Maren Hansen. Ægteskabet opløst 1965.

Ab: Anna Maria (1962).

Hanna Joensen, der er den ældste af fem søskende, blev født og voksede op i et liberalt og nationalt miljø i Tórshavn. Faderen var i mange år fiskeskipper, senere forretningsmand og skibsreder. Han var i en periode medlem af Lagtinget og fiskeriminister. Moderen kom fra Tórshavn og var den yngste af tre søstre, som alle fik en læreruddannelse. Hanna Joensen gik i sin grandtantes privatskole og tog realeksamen 1946. Hun arbejdede et stykke tid på kontor og rejste derefter til sin moster i England. I 1951 blev hun sygeplejeelev på Bangour General Hospital ved Edinburgh, hvor hun blev valgt som sekretær i elevforeningen. Ved afslutningen fik hun sølvmedalje for den næstbedste sygeplejerskeeksamen i Skotland og kom til garden party på kongeslottet Buckingham Palace.

Hanna Joensen arbejdede et år i London, men da hun derefter vendte tilbage til Færøerne, kunne hun ikke blive ansat som sygeplejerske med sin britiske uddannelse. Efter have arbejdet som lægesekretær ved hospitalet i Tórshavn et stykke tid tog hun uddannelse ved lægesekretærskolen i København Senere læste hun til korrespondent i engelsk og var redaktionssekretær på ugebladet Tempo i et år. Hun var også ansat på shippingkontor og som sygeplejerske. I Danmark havde hun giftet sig og adopteret en datter, men hun blev skilt i 1965 og rejste derefter med datteren til Færøerne. Sammen med sin søster startede hun i 1966 en mode- og kosmetikforretning ved navn Joto på hovedgaden i Tórshavn. I 1988 solgte Hanna Joensen sin andel af forretningen og blev ansat i Landsstyret som ministersekretær. Hun blev pensioneret i 1998 og har siden været oversættelseskonsulent for Rigsombudet på Færøerne.

Hanna Joensen fik tidligt interesse for samfundsforhold og var oprindeligt medlem af Fólkaflokkurin (Folkepartiet), som hendes fader havde været med til at stifte, men forlod senere partiet, som hun fandt for højreorienteret. I 1970’erne kom hun ind i den færøske rødstrømpebevægelse Kvinnufylkingin og blev meget aktiv. Hun var med til at aktionere for flere kvindelige læger, fri abort, bedre adgang til prævention og undervisning i seksualoplysning i skolerne. Især kravet om fri abort mødte stor modstand. I religiøse kredse talte man om moralsk forfald, opmuntring til løsagtighed og utugt, og forældre rasede over, at der skulle undervises i seksuallære. Da aktiviteterne stagnerede i Kvinnufylkingin, tilsluttede Hanna Joensen sig sammen med andre fra gruppen den etablerede kvindeforening i Tórshavn Havnar Kvinnufelag, der havde en mere moderat kvindepolitisk linie.

I 1986 blev Hanna Joensen udpeget til formand for det af Landsstyret nedsatte ligestillingsudvalg. Udvalget udarbejdede et forslag til en ligestillingslov, som blev fremlagt i Lagtinget 1988. Det mødte stor modstand, især fra religiøse bevægelser, og faldt ved afstemningen. Først i 1994 lykkedes det at få vedtaget en færøsk ligestillingslov, og udvalget kunne derefter nedlægges. Da havde Hanna Joensen gennem mere end 20 år befundet sig i den kvindepolitiske frontlinie. Hun har gennem sit mangeartede engagement ydet et væsentligt bidrag til et mere ligestillet samfund på Færøerne.

Tilknytning til organisationer

  • Joto
  • Landsstyret på Færøerne
  • Rigsombudet på Færøerne

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig