Faktaboks

Gudrun Stig Aagard
Gudrun Stig Aagaard
Født
13. januar 1895, Torslunde sogn
Død
19. april 1986, København
Arbejdsliv
Kunsthåndværker og væver
Familie

Forældre: fabriksbestyrer Einar Nielsen (1855-1908) og Elisabeth Margrethe Thomsen (1857-1960).

Gift 7. november 1917 med læge Otto Carl A., født 14. december 1883 i København, død 24. september 1970 i København, s. af pressefotograf Julius A. og Vilhelmine Dorthea Christine Brockmeyer.

Gudrun Stig Aagard var en af de få kvinder, der i 1930’erne genindførte stoftrykket som kunsthåndværk. Hun blev oprindeligt uddannet som væver ved Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder 1922-23 og ved Académie des Beaux Arts des Tissus i Lyon. Siden arbejdede hun som prøvevæver på arkitekt Anton Rosens vævestue. Efter i en række år at have brugt batikfarvning søgte hun et enklere udtryk og klarere farver i stofferne. Studierejser til England, Frankrig og især studiebesøg hos I.G. Farbenindustrie i Frankfurt am Main, hvor hun lærte farvekemi, var med til at igangsætte arbejdet med stoftryk, og 1928 oprettede hun eget værksted. Interessen for historiske tekstiler, både tryk, vævning og broderi, dannede grundlaget for Gudrun Stig Aagards arbejde.

Gamle danske folkelige kattuntryk blev en stor inspirationskilde for hende, og rundt omkring på museerne fandt og studerede hun gamle trykklodser. Først kopierede hun de gamle kattuntryk, siden videreudviklede hun mønstrene og skar sine egne blokke i linoleum. Op gennem 1940’erne, da andre stoftrykkere var optaget af at arbejde med den nye filmtrykteknik, der både var tidsbesparende og gav mulighed for gentagelse af større mønsterpartier, fortsatte hun med at trykke bloktryk på eget værksted. Bloktrykket gav hende mulighed for større personligt udtryk og håndværksmæssig intimitet. Det havde således også en betydning for hende, at hun selv udførte alle processerne ved stoftrykket. Efterspørgslen i 1950’erne efter hendes mønstrede stoffer medførte dog, at nogle at de gamle mønstre blev overført til filmtryk. Også nye mønstre til industriel produktion tegnede hun, bl.a. for firmaet L.F. Foght.

Gudrun Stig Aagards små mønstre, oprindeligt udført i bloktryk, er harmoniske og klassiske, næsten logiske i deres udformning med motiver som blomster, blade, trekanter og zigzaglinier. Lille solsikke er navnet på et meget populært mønster. I den periode, hvor hun arbejdede med bloktryk, udførte hun også reservetryk, hvor stoffet blev indfarvet og mønsteret påtrykt med en ætse. Hun var meget bevidst om tekstilernes funktionelle krav, hvilket meget tydeligt ses i de lidt større mønstre, tænkt som gardinstoffer, såsom Lianer, Rigolo og Rytme, hvor de naturlige folder giver stoffets mønster en ekstra dimension. Alle mønstrene er trykt i diskrete, blide og harmoniske farver, der vidner om hendes store interesse for plantefarvning. Gudrun Stig Aagard deltog i Dansk Kunsthåndværks udstillinger her og i udlandet, bl.a. The Arts of Denmark på Metropolitan Museum of Art 1960-61 og på Selskabet for Haandarbejdets Fremmes (HF) udstillinger. Ved HFs jubilæum 1968 modtog hun selskabets hæderstegn for 50 års arbejde.

Beskrivelser og portrætter af Gudrun Stig Aagard

  • Haandarbejdets Fremme 2/1955.

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig