Faktaboks

Grethe Nygaard
Født
17. januar 1939, Grønbjerg, Nr. Omme sogn
Arbejdsliv
Virksomhedsejer og restauratør
Familie

Forældre: kroejer Alfred Pedersen (1907-77) og Signe Toutrup (1908-78).

Gift 1959 med murermester Sigvald Nygaard Nielsen, født 14. juli 1928, død 1. februar 1988, s. af Kresten Nielsen (1886-1951) og Anne Marie Nygaard (1890-1971). Ægteskabet opløst 1972.

Bofælle: sælger Jens Christian Mikkelsen, s. af vinduespudser Erik M. og Lilli Ida Sørensen.

Børn:Jytte (1958), Helle (1960), Dorte (1963).

Grethe Nygaard og Øm Revyen

Grethe Nygaard overtog det, der skulle blive til Hotel Pejsegården i Brædstrup, i 1971. Hurtigt blev hotellet en af Brædstrups største arbejdspladser, og foruden overnatning og spisning indførte hun kursusvirksomhed og fast revy med Østjydsk Musikforsyning. Hun fik opført bowlingbaner og et kæmpediskotek, der trak unge til fra hele Midtjylland. Ved midten af 1980’erne besøgtes hotellet af 200.000 mennesker om året og havde en omsætning på 55 mio. kr. På billedet ses Grethe Nygaard med skuespillerne fra Øm Revyen i 1996, bl.a. Tom McEwan til venstre og Jesper Klein til højre.

Grethe Nygaard og Øm Revyen
Af /Ritzau Scanpix.

Kroejerdatteren Grethe Nygaard kom som helt ung i kokkelære på restaurant Landsbyen i Herning, men købte allerede som 19-årig Uldum Afholdshotel i det håb, at sognerådet kunne formås til at give alkoholbevilling. Det lykkedes imidlertid ikke, og da økonomien dermed ikke kunne hænge sammen, begyndte hun en diner transportable-forretning med mad, kørt ud i biler påmalet firmaets slogan “Spis dig glad i Grethes mad.”

I 1971 var der et hotelbyggeri med 14 værelser i gang i Brædstrup mellem Silkeborg og Horsens. Byggeriet var økonomisk nødlidende, og med løfte om natbevilling overtog Grethe Nygaard hotellet på opfordring af kommunen og rykkede ind som hotelejer og enlig mor til tre døtre. Hun videreførte diner transportable-virksomheden med pakkeløsninger til selskaber: borde, stole, service, mad og betjening, men uden drikkevarer. Samtidig overtog den meget arbejdsomme Grethe Nygaard allehånde opgaver fra køkkentjeneste over receptionsarbejde til dørmand og passede desuden regnskaberne. Hotel Pejsegården blev en af Brædstrups største arbejdspladser med 180 ansatte og stadige udvidelser og ombygninger. Antallet af værelser blev tidoblet i løbet af 25 år, og hun og hendes medarbejdere kunne klare bespisning af op til 1.600 mennesker ad gangen. Hun indførte nye aktiviteter som kursusvirksomhed og fast revy ved ensemblet Østjydsk Musikforsyning, og der blev opført bowlingbaner og et kæmpediskotek, der med optræden af tidens kendteste stjerner trak unge til fra hele Midtjylland. Hotel Pejsegården besøgtes ved midten af 1980’erne af 200.000 mennesker om året og havde en omsætning på 55 mio. kr. om året.

En overgang ejede Grethe Nygaard også restauranterne Topas i Horsens, Tarok i Silkeborg og Sandkassen i Ebeltoft. De blev siden solgt eller bortforpagtet, og på det seneste har hun trappet ned og overladt den daglige drift til sin ældste datter, der er kokkeuddannet. De to yngste børn er også fulgt i moderens fodspor, den ene som ejer af Øster Højst Kro, den anden som indehaver af Hotel Hanstholm. Grethe Nygaards opskrift på succes er hårdt arbejde. “Skal man drive en virksomhed som Pejsegården, må man som ejer være der selv. Hver dag. Året rundt. Og man skal være synlig,” erklærede hun i et interview i 1997. Hun har vedkendt sig sit heftige temperament, og især i sine unge dage kunne hun fare op, når hun mente, der blev sjusket med arbejdet. Grethe Nygaard har kunnet lide at tjene penge og har haft forstand på det, men har også vidst at sætte pris på en ekstravagant livsførelse med dyre lidenskaber som kostbare smykker, store biler og spillekasinoer. Efter at have trukket sig tilbage har hun delt sin tid mellem sin lystgård med tilhørende hjortefarm og villaen i det sydlige Spanien.

Tilknytning til organisationer

  • Hotel Pejsegården

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig