Faktaboks

Grethe Krogh
Grethe Krogh Eriksen
Født
7. november 1928, Viborg
Død
2018
Arbejdsliv
Organist og professor
Familie

Forældre: pianist Svend Krogh Christensen (1902-81) og Agnes Hornskov (1902-93).

Gift 7. maj 1969 med bratschist Richard Dahl Eriksen, født 1. marts 1918 i Detroit, USA, død 4. oktober 1988 i København, s. af inspektør Jens E. og Rita Jenny Dahl.

Grethe Krogh blev født i Viborg og voksede op i et musikerhjem, hvor faderen underviste i klaverspil, og moderen også spillede klaver. Det var derfor naturligt, at Grethe Krogh selv begyndte at spille som femårig og fortsatte med klaverundervisningen i skolen. Her fik hun også kendskab til orglet gennem sin lærer Bodil Helsted, der var organist i Søndre Sogns Kirke, hvor Grethe Krogh fungerede som hendes vikar. I 1948 startede hun på Musikkonservatoriet med klaver som hovedfag og fik senere orgel som tillægsfag. I 1951 bestod hun diplomeksamen i klaver, den store organisteksamen og afgangseksamen i cembalo, og i 1953 debuterede hun med kun to ugers mellemrum på både klaver og orgel.

Efter eksamen fortsatte Grethe Krogh med orgelstudier hos Finn Viderø sideløbende med, at hun fik sit første embede som organist i Nykøbing M. i 1954 og begyndte at undervise. Allerede på dette tidspunkt var Grethe Krogh en fremragende organist med en eminent teknik og en flittig koncertgiver, der bl.a. spillede nye værker af danske komponister, fx Svend-Ove Møller. Repertoiret blev udvidet med franske komponister fra baroktiden, F. Couperin og L.N. Clérambault, og fra romantikken og nyere tid, herunder O. Messiaen. Kendskabet til nyere fransk orgelmusik, som på det tidspunkt var beskedent i Danmark, udbyggede Grethe Krogh under studier i Paris 1955-56, der var muliggjort af et fransk statslegat. I Paris blev hun undervist i orgelspil af A. Marchal og i klaver af A. Reboulot, mens hun sideløbende fortsatte sin koncertvirksomhed og bl.a. spillede ved indvielsen af den danske kirke i Paris. 1958-59 blev Grethe Krogh inviteret til USA, hvor hun underviste ved University of Arkansas, studerede amerikansk musik og gav koncerter med ikke mindst dansk orgelmusik på programmet.

I årene 1960-64 var Grethe Krogh ansat som organist ved Christianskirken i Århus. Det var et dynamisk embede med mange koncertmuligheder, som hun forstod at udnytte fuldt ud, bl.a. ved som den første i byen at spille Messiaens store cyklus La Nativité du Seigneur. Fra 1964 til 1969 var Grethe Krogh ansat i et af de mest eftertragtede organistembeder i Danmark ved Holmens Kirke, hvor både Niels W. Gade og Thomas Laub havde virket. Aldrig tidligere havde en kvindelig organist bestridt så fornem en stilling. Det blev en tid med mange udfordringer for Grethe Krogh, takket være de mange koncerter og de spændende opgaver, stillingen indebar, fx tronfølgerens bryllup i 1967.

Året efter sin ansættelse ved Holmens Kirke begyndte Grethe Krogh at undervise på Musikkonservatoriet, hvor hun i 1969 blev ansat som professor i orgelspil. Her viste hun sig som en inspirerende pædagog, der fostrede mange dygtige elever, bl.a. Inge Bønnerup, Jens E. Christensen og Flemming Dreisig. Ud over danske elever, blev hun også meget søgt af udenlandske studerende, ikke mindst fra USA. Grethe Kroghs imponerende karriere både som koncerterende organist og som professor ved landets førende musikinstitution har virket yderst inspirerende på unge danske organister, ikke mindst kvinder, der i hende har kunnet se et fornemt forbillede. På konservatoriet blev hun kendt som en entusiastisk lærer, der knyttede stærke bånd til sine elever, hvis liv og virke hun fulgte også efter deres afgang. Det var derfor et tab for dansk musikliv, da Grethe Krogh i protest mod de store administrative byrder i 1990 sagde farvel til sit pædagogiske virke for helt og holdent at hellige sig sin koncertvirksomhed i ind- og udland.

Grethe Krogh har været en meget aktiv koncertgiver, der er blevet kendt for sit store repertoire med vægt på danske værker og nye eller hidtil ukendte orgelværker. Hun har givet koncerter i de fleste europæiske lande samt i det tidligere Sovjetunionen og i USA. Ofte har hun uropført nye orgelværker, bl.a. af Svend-Ove Møller, Bernhard Christensen, Knud Høgenhaven, Niels la Cour, Leif Thybo og Tore Bjørn Larsen, og hun har indspillet en række plader og cd’er, bl.a. alle Møllers orgelværker i 1971, Høgenhavens i 1978, ligesom hun medvirkede på Thybos cd i 1994. Men også ældre danske komponister har hun virket for at udbrede kendskabet til, det gælder fx Gade, J.P.E. Hartmann, Gottfred Matthison-Hansen og ikke mindst Carl Nielsen, hvis Commotio hun flere gange har indspillet, sidst i 1996. Grethe Krogh er ofte blevet tilkaldt, når et nyt orgel skulle indvies både i Danmark og i andre lande, og hun har været solist ved en række fornemme festspil, ligesom hun ofte har været dommer ved internationale orgelkonkurrencer, fx i Chartres og Nürnberg og formand for dommerkomitéen ved den internationale orgelkonkurrence i Odense. Grethe Krogh har haft mange tillidshverv i dansk musikliv, bl.a. i bestyrelsen for Dansk Organist- og Kantorsamfund, i Udvalget for Dansk Kirkesang og i Heinrich Schütz’ Selskabet. Hun har modtaget en række priser og legater, bl.a. Musikanmelderringens Kunstnerpris 1968, Tagea Brandts Rejselegat 1972, og professor Ove Christensens Mindelegat 1978. Grethe Krogh blev ridder af 1. grad af Dannebrogordenen 1982.

Beskrivelser og portrætter af Grethe Krogh

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Levnedsberetning i Ordenskapitlet.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig