Faktaboks

Frederikke Pio
Frederikke Benthe Pio
Født
16. juli 1837, København
Død
17. juli 1922, Chicago, USA
Arbejdsliv
Forstander
Familie

Forældre: danselærer Jean Pierre P. (1778-1867) og Marie Olsen (1797-1877).

Gift 9. april 1870 med gårdejer Jørgen Olesen, født 10.11. 1839 i Tørskind, Bredsten sogn, s. af gårdejer Ole Sørensen og Ane Johanne Jensdatter.

Børn: Johannes (1871), Olaf Emil Theodor (1873), Frede (1875), Svend (1877), Otto (1881), Holger (1882).

Frederikke Pio voksede op som den yngste af en søskendeflok på 17 i det indre København Hendes fader, som var af fransk afstamning og tidligere havde været skuespiller, var danselærer ved kadetskolen. Det var således et miljø meget forskelligt fra de grundtvigske landbokredse, hvor hun gjorde sit navn kendt. Hendes ansættelse som huslærer på herregården Hessel på Djursland bragte hende i forbindelse med den grundtvigske præstefamilie la Cour på egnen. Som 24-årig blev hun lærer for de børn, Asta Grundtvig havde bragt med ind i ægteskabet med N.F.S. Grundtvig, og hun opholdt sig de følgende fire år i deres hjem. I somrene 1866 og 1867 var hun lærer ved Christen Kolds højskole på Fyn, inden hun startede sin egen pigehøjskole i Åle ved Horsens i november 1867 og dermed blev den første kvindelige forstander på en grundtvigsk højskole.

Frederikke Pios pigehøjskole blev oprettet med hjælp fra en kreds af egnens grundtvigske mænd, som hun havde fået kontakt med i familien Grundtvigs hjem. Hun ledede skolen og underviste sammen med Charlotte la Cour og sognets lærer Anders J. Dahl. Skolen havde den første vinter 26 elever, men året efter kun otte, hvorfor Frederikke Pio afhændede skolen til ægteparret Dahl, som med held drev den videre. Det synes især at have været Frederikke Pios musikalske evner, der var hendes styrke i højskolearbejdet: “Der var frejdig Sang fra Morgen til Aften og Danselege i det grønne.” Hun komponerede i 1860’erne på N.F.S. Grundtvigs opfordring en melodi til hans digt Ser til Fuglene i Luften. Men ifølge sit eftermæle blandt grundtvigianere var hun mere sværmerisk betaget af det jyske landboliv, end hun var dybtgående kaldet til et folkeligt oplysningsarbejde. Ikke desto mindre fortsatte hun i efteråret 1869 sit arbejde ved en anden pigeskole i Tørskind ved Vejle, hvor hun benævntes bestyrerinde, da hun i 1870 giftede sig med gårdmand Jørgen Olesen. Også sammen med ham søgte hun at holde højskole på gården, men uden tilstrækkelig elevtilgang. Til gengæld fik hun i 1879 præmie for ost på udstillingen i Vejle og understøttelse af landboforeningen til en studierejse til Holland. I 1880 rejste familien til København, hvor de drev en forretning, indtil de i 1892 emigrerede til USA. Frederikke Pio fastholdt der sin tilknytning til dansk og grundtvigsk kultur og skabte sig et smukt eftermæle for sin store hjælpsomhed over for mennesker i nød.

Frederikke Pio tilskrives et ildfuldt temperament, havde let til begejstring og hurtige standpunkter, var altid energisk og selvopofrende i kamp for de idéer, hun var optændt af. En rig fantasi og usædvanlig handlekraft, musikalitet og store sproglige evner er de egenskaber, der især er blevet fremhævet som karakteristiske for hende. I de grundtvigske landbokredse har hun på mange måder været en fremmed fugl.

Beskrivelser og portrætter af Frederikke Pio

  • Holger Begtrup: Dansk Menighedsliv i grundtvigske Kredse 4, 1933. Højskolebladet 50/1922.

Tilknytning til organisationer

  • Frederikke Pios Pigehøjskole

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig