Faktaboks

Fanny Tuxen
Født
9. juni 1832, København
Død
24. april 1906, København
Arbejdsliv
Forfatter
Familie

Forældre: toldinspektør Corfitz Seemann (1800-75) og Victorine Mathilde Tertia Ryge (1810-75).

Gift 8. januar 1852 med kaptajnløjtnant, lodsbogholder Elias Christian Carl T., født 9. november 1812 i Varde, død 11. august 1891 i Helsingør, s. af kommandørkaptajn Nicolai Henrik T. og Anna Kirstine Fogtman.

Børn: Harriet Kirstine Mathilde.

Fanny Tuxen kom fra et velkonsolideret borgerligt hjem, men der var også kunstneriske anlæg i familien. Moderen var ældste datter af den kongelige skuespiller J.C. Ryge, og også faderen, der opnåede rang af justitsråd, havde virket som skuespiller, inden han blev toldinspektør i Nyborg. Som knap 20-årig indgik Fanny Tuxen i et efter sigende meget lykkeligt ægteskab med den betydeligt ældre marineofficer Elias Christian Carl T., der senere blev lodsbogholder. Mens parrets datter var barn, fortalte Fanny Tuxen hende forskellige historier, hun selv fandt på, men det var lidt af et tilfælde, at hun tog skridtet fuldt ud og blev professionel forfatter: en børnebog, hendes svoger havde oversat, forekom hende så ringe, at hun hævdede, at hun selv kunne skrive en, der var bedre. De småhistorier, der blev resultatet, og som udkom i 1867 med titlen En Moders Fortællinger, blev så godt modtaget, at hun gennem mange år vedblev med at producere denne type historier. Hun var en flittig leverandør til bl.a. Illustreret Børneblad og Børnevennen, ligesom hun udgav en stribe bøger i flere genrer, alle præget af det samme harmoniserende livssyn. Som så mange andre kvindelige forfattere i ældre tid skrev hun ofte under pseudonym og valgte det symbolske Eva som sit alias.

Fanny Tuxen skrev i et klart og forståeligt sprog om danske børn i by og på land. I de opbyggelige historier bliver de fattige ofte hjulpet, vel at mærke hvis de tror på Gud. Den gode, forældreløse dreng bliver adopteret af gode mennesker, mens det ulydige barn er lige ved at drukne, men reddes i sidste øjeblik af en stor hund og herefter bliver en god og lydig dreng. Hun forstod at gøre sine børnehistorier spændende, og det har været en af årsagerne til deres popularitet. Mange af fortællingerne blev samlet i bøger, fx Fra Barnets Verden, 1883, Tre Smaapiger, 1886, Naar Lampen er tændt, 1889 og Julehistorier for Børn, 1894, hvoraf de fleste kom ved juletid. Fanny Tuxen nøjedes dog ikke med at skrive for børn, hun udgav også en række bøger med leveråd og anvisninger på fornuftig menneskelig adfærd. I anledning af sin datters bryllup skrev hun Til Bruden fra en Sølvbrud, 1880, hvori hun beskrev det etiske og kristelige grundlag, som et godt hjem efter hendes og tidens opfattelse burde bygge på. Denne blev efterfulgt af Til Moderen fra en Bedstemoder, 1881, Til Konfirmanden, 1883, Til den unge Tjenestepige og Husmødrenes Forhold til Tyendet, begge 1886, samt et indlæg i den livlige debat om kvindedragten Den kvindelige Klædedragts Reform, 1888.

Mest udbredte blev dog Fanny Tuxens ungpigefortællinger som bl.a. Ellinor Falsen, 1887, Paa Lovens Grund, 1891, Eva Ross, 1895, Et Plejebarn, 1903, Hjemvendt, 1904, og Den anden Hustru, 1905, der alle var meget læste. Som i de egentlige børnebøger er det også her familielivet, der fremdrages og forherliges; i Fanny Tuxens univers bliver konflikterne altid løst, og fremtiden ligger lys forude for personerne. Hendes prosa er redelig og klar, sentimentaliteten er gennemgående, men den har været med til at gøre hende til den populære forfatter, hun var igennem mange år.

Beskrivelser og portrætter af Fanny Tuxen

  • Foto i Fr.borgmus.
  • Inger Simonsen: Den danske børnebog i det 19. århundrede, 1966. Anton Andersen: Danske Forfatterinder i det nittende Hundredaar, 1896. Illustreret Tidende 32/1906.

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig