Faktaboks

Erna Hamilton
Erna Hamilton Hermansen
Født
2. oktober 1900, København
Død
29. juli 1996, København
Arbejdsliv
Legatstifter
Familie

Forældre: tømmerhandler, entreprenør Harald Simonsen (1873-1949) og Betty Nathalia Thorup (1877-1949).

Gift 10. maj 1919 med pilot, greve James Douglas H., født 8. juni 1892 Skärstad, Sverige. død 31. oktober 1943 i Stockholm, s. af greve Jakob Stephan Fitz James H. og Rebecka Theodora Groms. Ægteskabet opløst 1924.

Gift 20. oktober 1931 med læge Peter Nicolai Damm, født 6. maj 1899 i København, død 26. november 1954 samme sted, s. af kommunelæge Valdemar Frederik D. og Karen Kirstine Dahl. Ægteskabet opløst 1939.

Gift 10. februar 1951 med fabrikant, Erik Hermansen, født 14. april 1900 i Kjellerup, Hørup sogn, Viborg amt, død 28. november 1967 i København, s. af fabrikant H. H. og Marie Vestergaard.

Gift 23. januar 1980 med direktør Knud Forsberg, født 31. januar 1937 i Nykøbing F., s. af repræsentant Tage Forsberg Simonsen og Ingrid Clemmesen Larsen. Ægteskabet opløst 1983.

Børn: Ulph (1920).

Erna Hamilton

Erna Hamilton blev født ind i rigdom. Da hendes eneste barn, sønnen Ulph, døde i 1967 havde hun ingen arvinger, og hun oprettede derfor i 1975 Minister Erna Hamiltons Legat for Videnskab og Kunst, der bliver uddelt hvert år. Som hovedperson i DR's dokumentarfilm Grevinden på tredje (1996) blev hun nærmest folkekær. Foto fra ca. 1996.

Erna Hamilton
Af /Ritzau Scanpix.

Erna Hamilton blev født med en guldske i munden. Hendes fader var byggematadoren Harald Simonsen, der havde tjent sig en formue som en dygtig og dristig bygherre. Familien flyttede ofte, og Erna Hamiltons skolegang var rodet og sporadisk. Hun fik aldrig en eksamen, skønt hun var kvik og intelligent.

Erna Hamiltons opvækst

Den rigdom, som omgav Erna Hamilton, gjorde hende skeptisk og var en vægtig grund til, at hun hele livet havde svært ved at knytte sig nært til nogen. Forældrene opdrog hende til repræsentation og selskabelighed, og ferierne tilbragtes i udlandet, oftest ved Rivieraen. Ridning, danse- og musikundervisning var de eneste områder, hvor Erna Hamilton virkelig var engageret og flittig. Hun spillede lut og optrådte sammen med den feterede skuespiller Johannes Poulsen ved private selskaber.

Selskabsliv og giftermål

Ved et overdådigt og meget medieombrust bryllup i Vor Frue Kirke blev Erna Hamilton som 18-årig grevinde. Det var en titel, som den svenske kong Gustav 5. gav hende lov til at beholde resten af livet, selvom hun blev skilt fra greven få år efter, at hun havde født sit eneste barn, sønnen Ulph. I 1917 havde faderen bygget et palæ ved Lille Triangel, hvor den tidligere hundekirkegård havde ligget. Palæet var prægtigt og blev i folkemunde kaldt Lille Amalienborg. Først da Erna Hamilton som 31-årig giftede sig for anden gang, flyttede hun hjemmefra.

Erna Hamiltons liv var selskabelighed, teaterpremierer, flotte biler og smart tøj. Hun var en underholdende og markant gæst, som kunne strø om sig med vittigheder, og som havde en skarp fornemmelse for sprog og timing. Hun var en dygtig værtinde og deltog gennem alle årene ivrigt i københavnerlivet, som hun med sit ildrøde hår og sin overlegne slagfærdighed var med til at præge.

Minister Erna Hamiltons Legat for Videnskab og Kunst

Hendes tredje mand var kort før sin død af Den Dominikanske Republik blevet udnævnt til minister, og republikken bad hende derefter om at overtage hans diplomatiske beføjelser. Hun indvilgede, men den danske udenrigstjeneste accepterede aldrig udnævnelsen. Hun var dog i mange år en selvskreven gæst i diplomatiske kredse.

Efter sønnens død i 1967 havde Erna Hamilton ingen direkte arvinger, og hun oprettede derfor i 1975 Minister Erna Hamiltons Legat for Videnskab og Kunst. Legatet blev en selvejende institution med det formål at eje og administrere de fra hende modtagne værdier og uddele legatportioner og hædersgaver til danske videnskabsmænd og kunstnere samt til Københavns. Understøttelsesforening, Fonden De Stille Stuer og Foreningen til Værn for Værgeløse Dyr. Forskning inden for bekæmpelse af kræft, sklerose og andre organiske nervelidelser har fortrinsstilling. Erna Hamilton gav også store summer til bl.a. Grevinde Danner Stiftelsen og Skt. Nikolaj Tjenesten. Legatet bliver hvert år uddelt på hendes fødselsdag. I 1979 oprettedes også et rejselegat på 100.000 kr. til Skuespilforeningen af 1879.

Grevinden på tredje

Erna Hamilton var en af de sidste af Københavns “store damer”, og som hovedperson i Danmarks Radios dokumentarfilm fra 1996 Grevinden på tredje blev hun nærmest folkeeje.

Beskrivelser og portrætter af Erna Hamilton

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Gertrud Vedøe og Knud Forsberg (red.): Erna Hamilton, 1997. Mia Okkels: Sikken et liv – og så så længe, 1990. Margrethe Spies (red.): Strenge kår – gyldne år, 1979.

Tilknytning til organisationer

  • Minister Erna Hamiltons Legat for Videnskab og Kunst

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig