Faktaboks

Emmy Thornam
Emmy Marie Caroline Thornam
Født
10. marts 1852, Horsens
Død
7. januar 1935, København
Arbejdsliv
Maler og forfatter
Familie

Forældre: overlærer Ludvig T. (1819-79) og Anine Charlotte Frederikke Norup (1824-95).

Emmy Thornam voksede op i Horsens sammen med søsteren Ludovica T., der også skulle komme til at gøre sig gældende som maler. Som ung blev Emmy Thornam interesseret i at tegne og male, og med støtte fra forældrene gennemgik hun en lang kunstnerisk uddannelse, der startede på teknisk skole i Horsens, hvor hun modtog tegneundervisning. Uddannelsen fortsatte i København, hvor hun i vintrene 1873-75 var elev ved Vilhelm Kyhns tegneskole for kvinder. Undervisningen ved tegneskolen blev suppleret med studier hos blomstermaler Oluf August Hermansen og afsluttet i Paris hos blomstermaler P. Bourgogne. Emmy Thornam fik en enestående opbakning til sine studier og fik endog mulighed for sammen med søsteren at rejse til Paris 1887-88 og Italien 1893-94. Senere tog hun til Korsika, Italien og til Algeriet.

Emmy Thornam startede sin kunstneriske løbebane som landskabsmaler, men valgte at specialisere sig i blomstermaleri af pragmatiske årsager. For det første var hun afskåret fra at arbejde med andre genrer på grund af sit køn, og for det andet forblev hun ugift og dermed tvungen til at male salgbare billeder, så hun kunne tjene til livets ophold. Hendes tidlige billeder knytter sig til den ældre malertradition, hvor blomsterbilleder blev malet illusorisk og dekorativt. Senere blev billederne lysere i farverne, mere levende og styrket i deres helhedsvirkning. Disse træk hentede hun fra studier i Frankrig. Emmy Thornam var produktiv og en flittig udstiller. Fra 1882 og til sin død udstillede hun hvert år på Charlottenborgs Forårsudstilling og solgte så meget, at hun kunne leve af sit maleri. Desuden skrev hun historier og fik udgivet Den gamle Klokker og andre Fortællinger, 1922, og Erindringer fra Syden, 1927. I 1932 udgav hun sine barndoms- og ungdomserindringer Min Søster og jeg. Emmy Thornam indskriver sig i historien som en af de få kvinder, der fik udfoldet sit talent som maler og forfatter, og som kunne leve af det. Hun er repræsenteret på en række danske museer.

Beskrivelser og portrætter af Emmy Thornam

  • Mal. fra 1887 af Ludovica Thornam. Foto i Horsens Kunstmus.
  • Carlsbergfondets årsskrift, 1983, 1981-1982.
  • Privatarkiv i Horsens Kunstmus.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig