Faktaboks

Else Winther Andersen
Født
5. april 1941, Støvring, Buderup sogn
Arbejdsliv
Minister, socialrådgiver, folketingsmedlem og kommunalpolitiker
Familie

Forældre: gårdejer Jens Winther (1915-94) og Alma Ditlev Pedersen (født 1912).

Gift 14. april 1962 med gårdejer, produktionsleder Preben Wittrup Andersen, født 22. april 1938 i Sørup by, Buderup sogn, s. af gårdejer Thorvald H. A. og Edith Nielsen.

Børn: Jens (1963), Anne-Mette (1966).

Else Winther Andersen blev født i 1941 i et grundtvigsk landbohjem i Støvring. Efter syv års skolegang og i ungdomstiden bl.a. ophold på ungdomsskole og højskole blev hun som 21-årig gift med Preben Wittrup, der var gårdejer. Sammen drev de et landbrug ved Nibe gennem en årrække og fik to børn, men begges helbred svigtede, og gården blev afhændet. Else Winther Andersen begyndte derfor at læse enkeltfag på HF og uddanne sig til socialrådgiver ved Ålborg Universitetscenter. Denne uddannelse afsluttede hun i 1983, og samme år fik hun ansættelse som socialrådgiver ved Randers kommune.

I 1985 tog Else Winther Andersen initiativ til at starte en rådgivning for landmænd ved Landbrugscenteret i Randers. Hun arbejdede i et halvt år som ulønnet medarbejder ved projektet, siden fik ordningen tilført fondsmidler, så det kunne fortsætte. Som tidligere selvstændig landmand lå de selvstændige erhvervsdrivendes forhold hende meget på sinde, og hun har været meget optaget af, hvordan “selvstændighedskulturen” kunne styrkes. Interesse for landbrugets forhold var også baggrund for hendes engagement i Danmarks Landboungdoms Landsledelse 1968-76. Som medlem af landsledelsen medvirkede hun ved udformningen af den første ikke-akademiske landbrugsuddannelse, der førte til en eksamen, det grønne bevis. Hun deltog på lokalt plan i børne- og ungdomsarbejde som formand for ungdomsskolenævnet og som medlem af skolekommissionen i Nibe 1972-80.

Partipolitisk arbejde havde også den tidligere landbokones interesse, og i 1985 blev Else Winther Andersen Venstres folketingskandidat i Randerskredsen. Hun var stedfortræder i flere perioder, før hun blev valgt i 1990, denne gang opstillet i Grenåkredsen, som hun havde været kandidat for siden 1988. Få dage efter valget fik hun tilbudt socialministerposten i VK-regeringen, en post, som hun bestred til 1993, da statsminister Poul Schlüter gik af som følge af Tamilsagen, og Socialdemokratiet overtog regeringsmagten. Som socialminister var den rolige og stilfærdige politiker optaget af at sikre aktivering af de unge i bistandssystemet og af at decentralisere socialpolitikken.

Else Winther Andersen har også deltaget i partipolitisk arbejde på lokalt plan som medlem af Randers byråd i 1990 og igen fra 1993. Hun har fortsat sit socialpolitiske engagement som medlem af bestyrelsen for OK-Fonden, der administrerer plejehjem og plejeboliger, og Jysk Børneforsorg. 1991 blev hun kommandør af Dannebrogordenen.

Beskrivelser og portrætter af Else Winther Andersen

  • Foto i Folketinget.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig