Faktaboks

Else-Marie Boyhus
Født
20. december 1935, Nykøbing F
Arbejdsliv
Akademiker og museumsinspektør
Familie

Forældre: amtsrådssekretær Tage Mikkelsen B. (1904-74) og Sørine Skøtt (1904-85).

Gift 25. januar 1958 med lektor Finn Ragn-Hansen, født 16. januar 1934 på Frbg., s. af civilingeniør Leo Hansen og Agnes Ragn.

Børn: Henrik (1965), Hanne (1968).

Else-Marie Boyhus voksede op i et embedsmandshjem, der stillede sig positivt over for hendes ønske om at læse historie, en beslutning, hun tog, da hun var 11-12 år gammel. I 1954 blev hun nysproglig student fra Nykøbing Katedralskole og i 1963 mag.art. i historie ved Københavns Universitet. I studietiden var hun 1955-61 ansat på Nationalmuseet ved redaktionen af Danmarks Kirker, og allerede inden hun havde taget sin afsluttende eksamen, udnævntes hun 1963 til museumsinspektør og leder af Lolland-Falsters Stiftsmuseum og Frilandsmuseet i Maribo. Else-Marie Boyhus tilhører den første generation af universitetsuddannede, der omkring 1960 blev ledere af lokalmuseer, og hun var en af dem, der markerede sig stærkest ved udstillings- og foredragsvirksomhed.

Ved at fokusere på den lokale dagligdag, især kvindernes, skabte Else-Marie Boyhus nybrydende udstillinger over emner som hverdagen under Besættelsen, og med afsæt i den for landsdelen vigtige sukkerproduktion belyste hun roepigernes og landarbejderkonernes vilkår. Samtidig indtog hun en nøgleposition i det museumsorganisatoriske arbejde som den første formand 1977-81 for det nyoprettede Statens Museumsnævn. Her støttede hun decentraliseringsbestræbelserne og var en varm fortaler for de små lokalmuseer. Hun engagerede sig også i internationalt samarbejde; 1976-89 var hun medlem af den danske UNESCO-nationalkommission, 1979-88 af UNESCOs mellemstatslige komité vedrørende tilbageføring af kulturelle værdier til oprindelseslandet, 1993-97 af Rådet for Europæisk Politik og fra 1995 af bestyrelsen for Demokratifonden. I forbindelse med sine mange foredrag rundt om i landet kom Else-Marie Boyhus i kontakt med højskolekredse, og hun blev klar over, at hendes historiesyn og pædagogik var i overensstemmelse med den folkelige oplysningstradition, som den danske folkehøjskole hviler på. I 1989 valgte hun at skifte spor og forlod museet i Maribo for at blive lærer på Krogerup Højskole og 1991-97 redaktør af Højskolebladet. Siden har hun arbejdet som freelancehistoriker.

Else-Marie Boyhus har et stort lokal- og kulturhistorisk forfatterskab bag sig, centreret om Lolland-Falster og den lokale sukkeroeproduktion, bl.a. Sukkerroer, 1973, og Sukkerfabrikken Nykøbing 1884-1984, 1984. Desuden har hun publiceret talrige bøger om gastronomiske emner, nævnes kan Grisen – en køkkenhistorie, 1968, og Grønsager – en køkkenhistorie, 1996. Fra 1987 har hun været medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi og af Landbrugshistorisk Selskab. Hun har modtaget adskillige hædersbevisninger for sit eminente formidlingstalent, fx. Landbrugets Kulturpris 1994 og Dansk Forfatterforenings Faglitterære Pris 1996.

Beskrivelser og portrætter af Else-Marie Boyhus

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Ritt Bjerregaard (red.): Strikkeklubben, 1990. Lolland-Falsters Historiske Samfunds årbog, 1995.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig