Faktaboks

Elisabeth Bergstrand Poulsen
Anna Albertina Elisabeth Bergstrand Poulsen
Født
12. november 1887, Långasjö, Sverige
Død
18. februar 1955, Charlottenlund, Gentofte sogn
Arbejdsliv
Maler og forfatter
Familie

Forældre: organist Per Magnus Bergstrand (1855-1927) og Anna Hammargren (1861-1946).

Gift 12. november 1917 med billedhugger xRikard Axel Poulsen, født 1. december 1887 i København, død 22. august 1972 samme sted, s. af snedkermester Hans P. og Maria Malmberg.

Børn: Ivar (1918), Hans (1920).

Elisabeth Bergstrand Poulsen blev født i Långasjö i Småland, en egn, der kom til at betyde meget både i hendes forfatterskab og i hendes malerkunst. 22 år gammel blev hun indskrevet på Kunsthögskolan i Stockholm, hvor hun studerede 1909-13. Umiddelbart efter sin afgang foretog hun 1913-16 en studierejse til Frankrig, Italien og Algeriet på et stipendium. I Den skandinaviske Forening i Rom traf hun sin senere ægtefælle, den danske billedhugger Axel Poulsen, som hun efter hjemkomsten giftede sig med. Ægtefællerne bosatte sig i Charlottenlund og skabte her et særpræget kunstnerhjem, der vidnede om deres fælles interesse for Italien og Renæssancen.

Elisabeth Bergstrand Poulsen debuterede på Charlottenborgs Efterårsudstilling i 1922. Hun malede bl.a. børneportrætter og interiører, der var udført i en naturalistisk stil, som var typisk for perioden. Især blev en serie børneportrætter populære, og et enkelt af disse billeder blev brugt som mærkat og solgt til fordel for organisationen Fredsvenners Hjælpearbejde, der forestod bespisningsopgaver efter Anden Verdenskrig. Ud over malerier arbejdede hun også med raderinger, litografi og keramik. Først som 39-årig debuterede Elisabeth Bergstrand Poulsen som forfatterinde med bogen Värendskvinnor från Långasjö socken i bilder och ord, 1926, der indeholdt malende beskrivelser af den smålandske almue. Bogen opnåede en betydelig popularitet og udkom i løbet af få år i fem oplag. Et fremtrædende værk i forfatterskabet er Glad och god skal människan vara – och stark, 1934 (dansk udg. Vandringen, 1943). Desuden skrev hun Hjältar och hjältedåd, 1930, der blev oversat til dansk i 1945, og Väven, 1941, der udkom på dansk samme år. Inspirationen til sine bøger, der var båret af et kristent grundsyn, fandt hun i sin barndomsegn i Småland med beskrivelser af dyder som heltemod, ydmyghed og arbejdsglæde. I en blomstrende og begejstret stil søgte hun så korrekt som muligt at gengive periodens forhold og skikke i en form, der tydeligt var påvirket af den svenske forfatterinde Selma Lagerlöf. I flere tilfælde forsynede hun de idealiserede hverdagsskildringer med egne illustrationer i en karakteristisk stilblanding af italiensk ungrenæssance og nordisk naivisme. I 1940 udgav hun sine erindringer Hök, får jag låna dine vingar? (dansk udg. Høg, laan mig dine Vinger, 1945), der er rigt illustreret, bl.a. med fotografier fra hendes hjem.

Elisabeth Bergstrand Poulsen deltog ud over enkelte forårs- og efterårsudstillinger i Danmark også i udstillinger i Sverige og USA. Det blev dog hurtigt klart for hende, at hun trivedes bedre i forfatterrollen end med maleriet, og frem til begyndelsen af 1950’erne udgav hun en række bøger. I 1942 modtog hun den svenske hædersbevisning Litteris et artibus.

Beskrivelser og portrætter af Elisabeth Bergstrand Poulsen

  • Axel Bergstrand: Elisabeth Bergstrand-Poulsen, 1969. Aage Heinberg (red.): Saadan blev jeg det, 1953. Idun 18/1925, 46/1937. Dagens Nyheder 20. februar 1955.

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig