Faktaboks

Dorthe Lottrup
Dorthe Hansdatter Lottrup
Født
3. maj 1657, Gudbjerg sg.
Død
25. januar 1711, Horsens
Arbejdsliv
Legatstifter
Familie

Forældre: sognepræst Hans Nielsen L. (1610-77) og Ane Christensdatter Espe.

Gift 14. september 1680 med købmand Anders Jensen Tonbo, født 7. november 1648 i Horsens, død 29. juli 1697 på Hanstedgård, Hansted sogn, s. af skipper Jens Pedersen T. og Elisabet Andersdatter.

Børn: Jens (1683), Anne Lisbeth (1685), Maren (1687), Hans (1690).

Dorthe Lottrup blev indtil sit tiende år opdraget hjemme, hvor hun lærte at læse og skrive, og blev derefter sendt i huset hos borgmester Peder Hansen i Svendborg for at oplæres i fruentimmernetheder såsom syning, knipling og husholdning. Her opholdt hun sig to år og fortsatte så uddannelsen hos søsteren Karen, der var præstekone i Gudme. Dorthe Lottrup var hos præstefamilien indtil 1671 og stod i en alder af 15 år for husstyrelsen, når søsteren ikke var hjemme. Så kom hun til Horsens, hvor hun boede hos sin faster et års tid for endelig at gøre brug af alle sine færdigheder som husholderske for sin fætter, den senere borgmester Jørgen Blimester. I 1680 holdt hun bryllup med købmand Anders Jensen Tonbo i gården på Torvet i Horsens, hvor de blev en del af byens formuende og indflydelsesrige borgerskab. Dorthe Lottrup fødte fire børn. De tre ældste døde tidligt, og den yngste blev kun 14 år.

Allerede i 1684 var parret ved arv og købmandsskab blevet så rige, at Tonbo kunne erhverve sig den store Hanstedgård med tilliggende gårde lige uden for Horsens. I de følgende år nyopførte ægtefællerne gården og tog i 1694 permanent ophold her, hvor Dorthe Lottrup nu styrede en landhusholdning. Tonbo døde kun tre år senere. I 1704 havde hun den sorg at miste sit sidste barn, og hun var nu både enke og barnløs. Hun fik kgl. konfirmation på selv at kunne disponere over og borttestamentere, hvad hun besad af jordisk gods, og allerede 1705 oprettede hun det for sin tid meget store Hansted Hospital for 24 fattige, gamle og vanføre mennesker. Hospitalet fungerer endnu som stiftelse. Også de fattige i Horsens by blev betænkt, ligesom hun oprettede et legat for fattige studenter i København og skænkede de fattige elever i Horsens Latinskole midler til indkøb af vadmel og lærred samt rejsepenge. Mange slægtninge og venner nød ligeledes godt af den rigdom, hun fordelte. I 1705 flyttede Dorthe Lottrup tilbage til Horsens. Ifølge ligtalen over hende blev hendes sidste år en lang og plagsom sygdomsperiode. Hun blev begravet i Horsens, men hurtigt efter flyttet til familiens begravelsesplads i gulvet i Hansted Kirke. Her hænger også et epitafium over ægtefællerne.

Beskrivelser og portrætter af Dorthe Lottrup

  • Mal. i Hansted Hospital.
  • Personalhistorisk Tidsskrift, 1959.

Tilknytning til organisationer

  • Hansted Hopital

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig