Faktaboks

Dorte Olesen
Dorte Marianne Olesen
Født
8. januar 1948, Hillerød
Arbejdsliv
Forsker, akademiker, professor, doktor og direktør
Familie

Forældre: overlæge, lektor Knud Henning O. (født 1920) og læge Irene Mariane Pedersen (født 1919).

Gift 26. februar 1971 (b.v.) med professor Gert Kjærgaard Pedersen, født 13. april 1940 i København, s. af malermester Egon K. P. og kontorassistent Anna Cathrine Geertsen Lund.

Børn: Just (1976), Oluf (1980), Cecilie (1984).

Dorte Olesens karriere har været præget af hendes faglige nysgerrighed og lyst til afveksling. Hun har befundet sig på forskningsfronten i matematik, men har også vist sig særdeles kompetent i sine hverv som naturvidenskabelig formidler og administrator og ikke mindst i jobbet som direktør for UNI.C., det nationale IT-kompetencecenter under Undervisningsministeriet.

Begge Dorte Olesens forældre er læger, og efter studentereksamen i 1966 fra Sortedam Gymnasium begyndte hun selv at læse medicin på Kbhs. Universitet, dog med det sigte at blive biofysiker. Da biofysikuddannelsen ikke blev godkendt, begyndte hun i stedet at læse matematik som hovedfag og fysik som bifag. 1973 blev hun cand.scient. fra Københavns Universitet, og samme år modtog hun universitetets guldmedalje for en afhandling om operatoralgebra. Hun fortsatte som kandidatstipendiat ved Odense Universitet, hvor hun 1975 blev lic.scient. i matematik. Det følgende år blev hun tilknyttet Københavns Universitet som seniorstipendiat, og 1980 ansattes hun som lektor her ved Matematisk Institut, hvor hun fik sit virke de følgende otte år. Mens hun var lektor, disputerede hun 1981 på afhandlingen On the Connes Spectrum for Cfødt -dynamical Systems, der handlede om operatoralgebra og matematiske modeller i kvantefysik. Med udnævnelsen 1988 til professor i matematik ved Roskilde Universitetscenter blev hun landets første kvindelige professor inden for sit fag. Allerede det følgende år forlod hun imidlertid stillingen for at tiltræde som ledende direktør for UNI.C, hvor hun er blevet kendt som en effektiv og ansvarsbevidst leder med enestående koncentrationsevne. I hendes ledelsestid har centeret været i stærk udvikling for at kunne være i front med den teknologiske udvikling og dække de behov, som den danske forsknings- og undervisningssektor har. UNI.C, som i 1999 havde ca. 200 medarbejdere, driver bl.a. et landsdækkende net, som giver institutionerne internetadgang, samt forsøgsprojekter vedrørende IT i undervisningen. Stillingsbetegnelsen blev 1993 ændret til administrerende direktør.

Dorte Olesen giftede sig som 23-årig med en af sine lærere fra Københavns Universitet, den senere professor Gert Kjærgaard Pedersen. De har haft et frugtbart videnskabeligt samarbejde, ligesom han og den øvrige familie også har bakket loyalt op på hjemmefronten i de stærkt arbejdskrævende år, da børnene var små og karrieren skulle passes samtidig. Gennem årene har Dorte Olesen haft en stribe af tillidsposter, herunder som dekan for Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet 1986-88, medlem af Danmarks Naturvidenskabelige Akademi siden 1988, og som næstformand i Forskningspolitisk Råd 1992-93. Hun har desuden været medlem af forskellige EU-kommissioner om edb og har siddet i bestyrelsen for Politiken fra 1990 og i Danmarks Lærerhøjskoles bestyrelse siden 1992. Også ligestillingsarbejde har hendes interesse. Hun er medlem af Zonta, en forening af aktive erhvervskvinder, og perioden 1989-92 sad hun i Styringsgruppen for Kvindeforskning. Dorte Olesen modtog i 1987 Tagea Brandts Rejselegat og året efter Lektor Marie Lønggaards Rejselegat. 1992 blev hun ridder af Dannebrogordenen.

Beskrivelser og portrætter af Dorte Olesen

  • Foto fra 1992 af Viggo Rivad på Fr.borgmus.
  • Berlingske Tidende 22. marts 1987.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig