Faktaboks

Dorothea Hassager
Dorothea Hansine Hassager
Født
25. september 1814, Sevel sogn
Død
17. oktober 1897, Frederiksberg
Arbejdsliv
Legatstifter
Familie

Forældre: sognepræst Rasmus Hørning (1767-1831) og Marie Sophie Mehl (1778-1821).

Gift 4. maj 1831 med sognepræst Carl H., født 3. januar 1798 i Vejerslev sogn, Thisted amt, død 8. december 1875 i Særslev sogn, Odense amt, s. af sognepræst Hans Henrik H. og Christiane Meyer.

I september 1900 kunne Københavns Universitet tage et nyt studenterkollegium i brug. Det var sidst sket i 1705. Det nye Hassagers Kollegium var stiftet af præsteenken Dorothea Hassager, der havde testamenteret sin store villa på Frbg. til formålet tillige med 120.000 kr., en betragtelig sum på den tid.

Dorothea Hassager var blandt de yngste i søskendeflokken på fem piger og tre drenge i Sevel præstegård og knap otte år, da moderen døde. To brødre blev præster, og selv forankredes hun fast i præstegårdsmiljøet, da hun i 1831 som 17-årig blev gift med den dobbelt så gamle Carl H., der siden 1829 havde været sognepræst i Nørre Felding og i øvrigt var præstesøn. Hun levede ihærdigt op til præstekonerollen, allestedsnærværende i hus og have, gæstfri værtinde for slægt og venner, opmærksom tilhører, når pastoren om aftenen læste op af religiøse og litterære værker, og kommentator til vennekredsens humørfyldte diskussioner. Kun børneflokken manglede i det ellers perfekte præstehjem. Parret var barnløst. Til gengæld opbyggede de en formue, vistnok især takket være Dorothea Hassagers økonomiske sans og dygtige forvaltning af afkastet fra de sognekald, hvor ægtefællen var præst i løbet af sin over 45 år lange embedstid. I 1841 kom han fra Nørre Felding til Låstrup og Skals og i 1857 herfra til Særslev på Fyn. Hvert embedsskifte var til et “federe” kald og altså et mærkbart økonomisk avancement. I 1875 måtte han underkaste sig en længerevarende kur i København mod nervebetændelse. Der var dengang ingen obligatorisk pensionsalder, og han var sine 77 år til trods stadig i embede, men på grund af sygdommen dog “betænkt på at søge sin Afsked”. I denne situation viste Dorothea Hassager sig meget handlekraftig og erhvervede resolut ejendommen Bredegade nr. 13 på Frbg. til bolig i deres fremtidige otium. I stedet blev den hendes enkesæde. Carl H. døde kort før jul hjemme i Særslev præstegård.

Flytningen til hovedstaden betød en helt ny tilværelse for Dorothea Hassager. Hun brugte tid og penge på at indrette og udstyre sin store villa og var fortsat gæstfri værtinde for en strøm af slægtninge og gamle venner, men nu på egne præmisser. Hun begyndte at gå til forelæsninger på universitetet, fulgt op af studier i ægtefællens righoldige bogsamling, som hun havde ført med til sit nye hjem. Det var utvivlsomt hendes personlige oplevelse af den akademiske verden, der i 1888 inspirerede Dorothea Hassager til testamentarisk at donere villa, bibliotek og kapital til et kollegium. Som model valgte hun fundatsen for Valkendorffs Kollegium, hvor hendes mand som alumne havde oplevet minderige studieår. Til kollegium opførtes en bygning med bolig til ti studenter fortrinsvis fra de sogne, hvor parret havde virket. Villaen blev eforbolig. Tre år efter Dorothea Hassagers død i 1897 fandt den højtidelige indvielse sted. I 1952 indgik Hassagers Kollegium som afdeling i det nyopførte 4. Maj Kollegium.

Beskrivelser og portrætter af Dorothea Hassager

  • Mal. af N.P. Holbech på Hassagers Kollegium.
  • Årbog for Københavns Universitet 1899-1900, 1901.

Tilknytning til organisationer

  • Hassagers Kollegium

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig