Faktaboks

Carla Ottosen
Carla Amalie Kristine Ottosen
Født
22. august 1886, København
Død
31. marts 1959, Frederikshavn
Arbejdsliv
Direktør, forfatter, lærer og redaktør
Familie

Forældre: grosserer Hans Rasmussen (1845-1911) og Hansine Margrethe Kristiane Christensen (1847-1918).

Gift 5. juli 1923 (b.v.) med sanatorieforstander Jacob Carl O., født 26. juli 1864 i Elling sogn, død 12. maj 1942 i Skodsborg, Søllerød sogn, s. af gårdejer Otto Christian Jensen og Ane Johanne Christensen.

Carla Ottosen var uddannet som lærerinde og virkede i mange år ved Københavns kommunale skolevæsen, indtil hendes liv tog en ny retning ved mødet med den adventistiske sundhedsbevægelse. Carla Ottosen havde 1905 taget forskolelærerindeeksamen fra Københavns Forskoleseminarium, og 1914 tog hun lærerindeeksamen fra Femmers Kvindeseminarium. Fra 1914 til 1924 arbejdede hun som kommunelærerinde i København I 1911 begyndte den svagelige Carla Ottosen jævnligt at komme som patient på Frydenstrand Badesanatorium ved Frederikshavn, oprettet 1897, og Skodsborg Sanatorium, oprettet 1898. Begge sanatorier blev drevet af det adventistiske Skandinavisk Filantropisk Selskab (SFS) med Carla Ottosens senere ægtefælle, læge Carl O., som direktør. Inspirationen til sanatorievirksomheden havde Carl O. og hans første hustru Johanne O. bl.a. fået i USA, hvor de havde studeret hos J.H. Kellogg på The Battle Creek Sanatorium. Foruden sanatorierne drev SFS en lysbadeanstalt og en fødevarefabrik. Adventisterne arbejdede gerne ved sanatorier, idet de ønskede at fremme sund kost og levevis. I sygdomsbehandlingen spillede diæt, massage og lyskure en fremtrædende rolle, og man betonede betydningen af afholdenhed fra både kød og alkohol.

Gennem sine ophold på sanatorierne blev Carla Ottosen efterhånden vundet for adventismen, og i 1920 begyndte hun at skrive i den kvindelige afholdspresse, ligesom hun gik ind i Skodsborg Afholds- og Sundhedsforening to år senere. Efter sit giftermål i 1923 kom hun til at stå for den daglige ledelse af sanatorierne og opgav følgelig året efter sit arbejde som lærerinde. Fra 1942, da ægtefællen døde, og frem til 1952 var hun direktør for Frydenstrand Badesanatorium ved Frederikshavn. Under hendes ledelse blev der efter Anden Verdenskrig etableret en fysioterapeutskole på stedet, en af de første lægeautoriserede skoler i Danmark. Carla Ottosen ydede en betydelig indsats i afholdsbevægelsen, ikke mindst som skribent, og arbejdede for en sundere kost til både syge og sunde. Hun udgav bl.a. Moderne Sukkersyge-Kost, 1934, og Hvorledes bliver jeg slank, 1937. Hun var en særlig varm fortaler for vegetarismen, som hun forsøgte at udbrede kendskabet til gennem et omfattende kogebogsforfatterskab, bl.a. Vegetarisk Kogebog for enhver Husholdning, 1926, Nem vegetarisk Mad, 1933, og Vegetariske Retter, 1933. En del af kogebøgerne blev oversat til andre skandinaviske sprog og kom i flere oplag.

Fra 1930-33 var Carla Ottosen formand for Det hvide Baand, en kristelig afholdsforening for kvinder, som også havde andre sociale formål. I perioden 1927-34 var hun redaktør af foreningens blad Mors Blad, og 1923-28 af børneafholdsbladet Nordlyset. Hun skrev endvidere to romaner: Af Storbyens Dagbog, 1929, og Kontraster, 1933, og sammen med Arne Hall Jensen en biografi om sin afdøde mand En kampens mand, 1958. Carla Ottosen bidrog med artikler til ovennævnte blade såvel som til Sundhedsbladet, der var organ for SFS. Skodsborg Sanatorium blev drevet af SFS frem til 1992.

Beskrivelser og portrætter af Carla Ottosen

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Frydenstrand Badesanatorium 1897-1947, 1947. Frode Markersen (red.): Afholdsbevægelsen i Danmark, 1939.

Tilknytning til organisationer

  • Københavns Kommunale Skolevæsen
  • Skandinavisk Filantropisk Selskab
  • Frydenstrand Badesanatorium
  • Det Hvide Baand
  • Mors Blad
  • Nordlyset

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig