Faktaboks

Camilla Perssen
Camilla Frederikke Perssen
Født
15. august 1872, Thurø sogn
Død
25. juli 1943, København
Arbejdsliv
Butiksindehaver og grosserer
Familie

Forældre: skibskaptajn Peter Peder Jensen (1836-1912) og Rasmine Mette Kirstine Nielsen (1842-1911).

Gift 18. april 1897 med stenhuggermester Svante Persson født 28. juli 1869 i Ousby, Sverige, s. skræddermester Per Svendsen og Ingrid Larsen. Ægteskabet opløst 1906.

Børn: Svante (1898).

Camilla Perssen blev født på Thurø som datter af en skibskaptajn, der sejlede på langfart. Familien boede på et lille husmandssted, styret af moderen, der som en af de første i landet drev rationelt husmandsbrug. Camilla Perssen var den midterste af fem søskende. Da hun var 14, blev hun på moderens foranledning sendt på et kursus i fransk vask og strygning, hvorefter hun kom på syskole i et år. Efter denne uddannelse kom hun til bestyrerinden for Svendborg Borgerforening, hvor hun mod betaling lærte madlavning. Som 18-årig blev hun overstuepige i et købmandshus i samme by, hvor hun var i to år. Her i Svendborg traf hun beslutning om at slutte sig til Frelsens Hær (FH) og forlod det sydfynske med den besked til forældrene, at hun ville søge stilling i København FH var først begyndt at arbejde i Danmark i slutningen af 1880’erne, så det var endnu pionertiden, hvor korpset måtte døje meget ondt med konfrontationer og forulempelser. Camilla Perssen begyndte på officersuddannelsen som aspirant, hvorefter hun i 1893 blev kadet. Herefter blev hun assisterende officer i fattigkvarteret omkring Borgergade for siden at blive løjtnant og leder af arbejdet i forskellige provinsbyer, bl.a. i Assens, Middelfart, Esbjerg, Kolding og Kalundborg. Ved det slidsomme arbejde pådrog hun sig et halsonde, så hun syg og nedbrudt måtte forlade FH i 1897. Hun holdt dog forbindelsen til korpset ved lige som medlem af hjælpetropsbrigaden.

Efter et kort ægteskab, i hvilket hun fik en søn, blev Camilla Perssen antaget som elev i smørbranchen, en stilling, hun havde i halvandet år. Hun løste herefter næringsbrev og blev bestyrerinde i smørforretningen Ceres på Vesterbrogade, hvor bebyggelsen Westend senere kom til at ligge. I 1903 købte hun forretningen og ændrede dens navn til Solen. Da bygningen med forretningslokalet skulle rives ned i 1904, flyttede hun forretningen til Vesterbrogade 77. Med noget besvær, fordi hun var kvinde, blev hun medlem af sin brancheforening. Omkring 1916 begyndte hun at handle en gros og løste næringsbrev som grosserer. Hun købte derefter hele ejendommen med 15 forretninger og 33 lejere. Ved sit 25-års jubilæum i 1928 beskæftigede hun selv 13 personer i sin smørforretning, alle kvinder.

Camilla Perssen blev medlem af repræsentantskabet for Københavns Grundejerforening og næstformand i Fællesorganisationen for kbh.ske grundejere. Trods stor travlhed svigtede Camilla Perssen ikke det sociale område, der vedblivende havde hendes interesse. I tre år ledede hun et hittebørnshjem i Hørsholm, der ejedes af Rebekka-søstrene fra Odd Fellow Logen. Kvindesagen optog hende stærkt. 1924-33 sad hun således i bestyrelsen for Dansk Kvindesamfunds (DK) Københavns-kreds, og hun var i nogle år suppleant til DKs fællesstyrelse. Endvidere ydede hun en meget energisk indsats som medlem af bestyrelsen og administrator for Kvindernes Bygning. I 1918 foreslog DK hende som landstingskandidat for Erhvervspartiet, der netop var blevet oprettet, og samme år blev hun opstillet som partiets kandidat, dog til Folketinget. I 1931 udsendte hun bogen Mine erindringer.

Beskrivelser og portrætter af Camilla Perssen

  • Edith Kjærsgaard (red.): Historien om Kvindernes Bygning, 1986. Kvinden og Samfundet 22/1924, 2/1928, 9/1943.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig