Faktaboks

Bertha Dorph
Bertha Olga Vilhelmine Herlich Dorph
Født
4. juni 1875, København
Død
25. februar 1960, Hillerød
Arbejdsliv
Maler
Familie

Forældre: konsul Hans Carsten Theodor Green (1838-1909) og Anna Kirstine Hansen (1851-1929).

Gift 2. juni 1900 med maler Niels Vinding D., født 19. september 1862 i Haderslev, død 21. september 1931 i København, s. af adjunkt Jens Peter Christian D. og Anna Wolfgang-Petersen.

Børn: Ole (1901), Lise Marlene Agnete (1902).

Bertha Dorph begyndte at tegne og male som ganske ung og uddannede sig 1893-97 på private malerskoler, bl.a. hos Harald Slott-Møller og Peter Ilsted. Hun tilbragte derpå et år i Berlin, hvor hun lærte at radere på Schinkelakademiet. Tilbage 1898 i Danmark videreuddannede hun sig på egen hånd. Efter giftermål med maleren og kunstkritikeren N.V. D. fulgte yderligere studierejser til Italien, England og Frankrig. I 1899 debuterede hun på Den frie Udstilling under sit pigenavn, og som ung kunstner faldt hun naturligt ind i det kunstneriske miljø, der skiftevis betegnes med begreber som skønvirke, jugend og stilkunst. Visse konservative træk, herunder at den overvejende del af hendes produktion består af blomsterbilleder og portrætter, bevirkede dog, at hun hurtigt fandt sin plads blandt Charlottenborgmalerne. Det var imidlertid figurbilledet Hos den unge Barselskone, 1907, der indbragte hende Thorvaldsens Medaille og Akademiets store stipendium. I 1940 fik hun tildelt Tagea Brandts Rejselegat. Bertha Dorph var anerkendt i sin samtid og en meget søgt maler af børneportrætter. Hun deltog i danske udstillinger i udlandet og i danske bidrag til internationale udstillinger, bl.a. Baltiska utställningen i Malmø 1914 og verdensudstillingen i Paris 1925.

Bertha Dorph malede to interessante altertavler til Vejgård Kirke i Ålborg og Ollerup Kirke på Fyn, men det er i grænseområdet til kunstindustrien i hendes plakater, møbeldesign og sølvtøj, at man mest mærker hendes kunstneriske personlighed. Fra 1902 til 1915 ledede hun sammen med sin mand en kunstskole. 1907 blev hun medlem af Akademiets Plenarforsamling, og 1915 medlem af bestyrelsen for Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder, oprettet 1875 af Dansk Kvindesamfund. Desuden var hun 1910 medstifter af og medlem af bestyrelsen for Friluftsteatret i Dyrehaven samt i 1916 medstifter af og bestyrelsesmedlem i Kvindelige Kunstneres Samfund. Kunstnerægteparret indtog, om end mindre kendt, en tilsvarende stilling i tidens kunstneriske og kulturelle miljø som ægteparret Agnes og Harald Slott-Møller. Kunstnerisk synes der i begge tilfælde at have hersket stor lighed mellem ægtefællerne, ligesom en bred åndelig horisont og en kulturel og kulturpolitisk interesse skal medregnes i begge pars indsats. Bertha Dorph må imidlertid regnes for en mindre stejl og mere stilfærdig, men derfor ikke mindre indtrængende, kunstnerinde end Agnes Slott-Møller.

Beskrivelser og portrætter af Bertha Dorph

  • Mal. fra 1902 af N.V. Dorph. Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Lars Dybdahl: Den danske plakat, 1994. Hanne Jönsson (red.): De lyse sale, 1990. Vore Damer 8/1923, 1/1928. Politiken 20. juni 1900.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig