Faktaboks

Berengaria

Navnet Berengaria er en latiniseret form af det portugisiske Berengela. I årbøger og folkeviser kaldes hun Bringenilæ, Bengierd og lignende.

Født
1197
Død
27. marts 1221
Levetid - kommentar
omtrentligt fødselsår
Familie

Forældre: kong Sancho 1. af Portugal (1154-1211) og Dulce (død 1198).

Gift maj 1214 med kong Valdemar 2. Sejr, født 1170, død 28. marts 1241 i Vordingborg, s. af kong Valdemar 1. den Store og Sophie af Novgorod.Børn: Erik 4. Plovpenning (1216), Sophie (1217), Abel (1218), Christoffer 1. (1219).

Titel
Dronning
Berengaria
Berengaria skildret af den portugisiske maler António de Holanda 1530-1534.
Af .
Berengarias fletning
Dronning Berengarias fletning fra graven i Sankt Bendts Kirke i Ringsted. Foto fra 2005.
Berengarias fletning
Af .
Licens: CC BY SA 3.0

Berengaria og Valdemar Sejr blev gift i maj 1214, og hun fødte i de følgende år tre sønner, der alle senere blev konger af Danmark, samt en datter. Berengaria omtales både som kongen af Portugals datter og som greven af Flanderns søster. Dette skyldes, at hendes broder kong Alfonso 2. indledte en arvestrid, der resulterede i, at hendes anden broder Ferrando 1211 rejste til Frankrig, formentlig med den meget unge Berengaria i sit følge. Den franske kong Philip 2. August arrangerede det ægteskab, der gjorde Ferrando til greve af Flandern, og Berengarias giftermål kan skyldes Ferrandos ønske om at knytte Valdemar Sejr til den alliance, rettet mod Frankrig, som han i sommeren 1213 indgik med kong John af England og den tyske kejser Otto 4. Det var rimeligvis på grund af Berengaria, at Valdemar indgik endnu en forbindelse med det portugisiske kongehus, da hans ældste søn Valdemar den Unge i 1229 blev gift med Berengarias niece, Alfonso 2.s datter Eleonora.Den konkrete viden om Berengarias liv er minimal og tilfældig. Paverne Innocens 3. og Honorius 3. stadfæstede hendes morgengave, hvilket er usædvanligt. Omfanget af morgengaven, som brudgommen yder som en sikring af hustruens mulige enkestand, kendes ikke. Det ses imidlertid, at Berengaria har givet gaver til kirker og klostre, idet disse gaver såvel som hendes krone efter hendes død blev undtaget fra aftalen 1225 om løsesummen for kong Valdemar og hans ældste søn efter tilfangetagelsen på Lyø to år tidligere. Hun er dermed den første danske dronning, hvis krone omtales. Folkevisetraditionen fremstiller Berengaria som sin forgænger dronning Dagmars modstykke: hård, ond, grådig og selvisk. Dagmar advarer i en af viserne Valdemar mod at gifte sig med Berengaria: “Hun er saa besk en blomme.” Traditionen er imidlertid nedskrevet sent i 1500-tallet og tvivlsom. Ifølge en tysk-livlandsk kilde døde Berengaria i barselsseng. Hun er begravet i Skt. Bendts Kirke i Ringsted. Ved udgravningen i 1855 blev hendes skelet fundet, og hendes velformede kranium vakte stor opmærksomhed. I kirken opbevares en fletning af hendes hår.

Beskrivelser og portrætter af Berengaria

  • Humanistiske Studier 2/1941. Danmarks Kirker 5, Sorø Amt 1, 1936.

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig