Faktaboks

Astrid Kristensen
Født
4. november 1901, Randers
Død
17. juni 1976, Randers
Arbejdsliv
Direktør
Familie

Forældre: skotøjshandler Marinus Christen Christensen Brynnum (1877-1940) og Ingoline Johanne Petersen (1876-1962).

Gift 31. august 1922 med direktør Anton K., født 21. marts 1886 i Munkdrup, Kristrup sogn, død 8. december 1947 i Randers, s. af gårdejer Albert K. og Jensine Christensen.

Børn: Jytte Agnete (1925), Anne-Birte (1929).

I 1922 blev Astrid Kristensen gift med fabrikant Anton K., der indtrådte i direktionen ved Strømmens Maskinfabrik i Randers i begyndelsen af 1930’erne. Uddannelsesmæssigt var der intet, der pegede på, at Astrid Kristensen selv skulle blive direktør i jernindustrien, men sådan udviklede det sig, da hendes mand døde i 1947. Hun fik herefter ansvaret for videreførelsen af den gamle maskinfabrik, der var grundlagt i 1845 af L.C. Axelsen og dermed den ældste i branchen. Virksomheden havde specialiseret sig i fremstilling af bageovne, bagerimaskiner, slagterianlæg, slagterimaskiner, destruktionsanlæg, dampkedler samt maskiner og apparatur til den kemisk-tekniske industri. Firmaet havde i 1940 filialer rundt om i de største danske byer og et udbygget forhandlernet i de fleste europæiske og oversøiske lande.

Det var Nordens største specialfabrik, Astrid Kristensen i 1947 pludselig og ganske uforberedt blev leder af. I erhvervskredse havde man regnet med, at hendes direktørperiode kun ville blive kortvarig, men først i 1971 blev ansvaret overladt til andre. Hun tog hurtigt initiativ til opdeling af selskabet med etablering af et ejendoms- og finansieringsselskab, et handelsselskab og endelig et produktionsselskab. Hun sikrede firmaet Dansk Arbejdes Initiativdiplom i 1949, og endelig opnåede dets bagerimaskiner guldmedalje på Den Internationale Konditorudstilling i København 1966. Ved Astrid Kristensens afgang var der forhandlinger i gang om overdragelse af virksomheden, der i 1972 blev overtaget 100% af investeringsvirksomheden Incentive, der i 1989 videresolgte Strømmen til Havnemøllerne, den store leverandør af melprodukter til danske bagerier. Fortsat består produktionen af maskiner og inventar samt redskaber til håndværksdrevne bagerier, industribagerier og butiksbagerier i Danmark, Island og Grønland.

Beskrivelser og portrætter af Astrid Kristensen

  • Foto i Randers Lokalhistoriske Arkiv.

Tilknytning til organisationer

  • Strømmens Maskinfabrik

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig