Faktaboks

Asta Jefsen
Asta Neergaard Jefsen
Født
21. marts 1900, Esbjerg
Død
21. april 1959, København
Arbejdsliv
Akademiker, skoleleder, rektor og lærer
Familie

Forældre: grosserer Niels Faarup (1867-1919) og Gunna Cathrine Sørensen (1874-1950).

Gift 11. juli 1931 med lektor Jef Hansen J., født 2. april 1905 i Rømø sogn, s. af gårdejer Jef J. og Louise Lausten.

Asta Jefsen voksede op i en grossererfamilie i Esbjerg og blev student fra Esbjerg Statsskole i 1918. I årene efter studentereksamen havde hun forskelligt kontorarbejde, først i De Danske Statsbaners Hovedrevisorat 1919-21, siden i Nordisk Ulykkesforsikringsselskab 1922-23. I 1924 begyndte hun at studere på Københavns Universitet og blev cand.mag. i tysk og fransk 1929. Samme år blev hun ansat som lærer ved Skt. Knuds Gymnasium i Odense. I 1931 blev hun gift med sin kollega på skolen Jef J. Ved skoleårets slutning i 1943 forlod ægteparret Odense, hun for at blive rektor på Falkonergårdens Gymnasium, han havde fået stilling på Gammel Hellerup Gymnasium.

Asta Jefsens ansættelse på Falkonergårdens Gymnasium kom til at markere et generationsskifte på den gamle pigeskole. Hidtil havde skolen haft til huse i en bygning på Dr. Priemesvej på Frbg., en bygning, som en af Asta Jefsens forgængere Helene Rump allerede i begyndelsen af 1920’erne havde fundet uegnet til gymnasieundervisning. I 1943, da Asta Jefsen kom til, var den aldeles utidssvarende, og hun satte mange kræfter ind på at skaffe elever og lærere bedre lokaler. Samtidig skulle skolen, der hidtil havde været en ren pigeskole, skifte status til fællesskole. På grund af Besættelsen kunne planerne ikke umiddelbart føres ud i livet. Først i 1949 kom der skred i sagen, og i 1951 blev der nedsat et byggeudvalg til at forestå opførelsen af en ny, moderne bygning på Sønderjyllands Allé. Asta Jefsen var primus motor i det forberedende arbejde, men opnåede ikke selv at flytte ind i det nye hus. Hendes sidste besøg på skolen fandt sted ved nedlæggelsen af grundstenen i 1953. Derefter fulgte et langt og svært sygeleje, og ved udgangen af året måtte hun søge sin afsked på grund af sygdom. Hun døde i 1959 i sit hjem i Ørholm.

Asta Jefsen omtales som et menneske med ukuelig energi, en dynamisk personlighed med stærke følelser, men også med en klar og nøgtern intelligens. Hun lagde vægt på at kende alle elever på skolen, hun interesserede sig for dem og ønskede at sætte sit præg på dem. Da hun døde, skrev Signe Fog, en af lærerne på skolen, i et digt til hendes minde: “De var sjælen,/ når vi fested’,/ strålende af vid og ånd,/ De gød lys på livets hverdag/ gav os tryghed uden bånd.”

Tilknytning til organisationer

  • Skt. Knuds Gymnasium
  • Falkonergårdens Gymnasium

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig