Faktaboks

Annisette Hansen
Født
29. august 1948, København
Arbejdsliv
Sanger
Familie

Forældre: tjener Finn H. (1910-75) og revydanser Rita Kuni Andersen (1919-87).

Gift 11. juni 1999 (b.v.) med komponist, musiker Thomas Koppel, født 27. april 1944 i Örebro, Sverige, s. af komponist Herman David K. og Edel Vibeke Clausen-Bruun.

Børn: Billie (1972), Naja Rosa (1980).

Siden rockgruppen Savage Rose debuterede på Plænen i Tivoli i 1968, har Annisette Hansen været gruppens ubestridte kraftcenter. Dengang chokerede hun borgerskabet med sin eksotiske sigøjneragtige fremtræden med bare tæer og stor touperet løvemanke og blev et af ungdomsoprørets symboler på kvindelig kraft og sanselighed. Men det var først og fremmest stemmen, der blev lagt mærke til; hendes særprægede hæse, kraftfulde stemme med det store vibrato var genstand for megen omtale lige fra bekymrede udtalelser fra sanglærere og halslæger til lovprisninger fra toneangivende musikanmeldere. I det amerikanske musiktidsskrift Rolling Stone har L. Bang sammenlignet hende med Aretha Franklin, Grace Slick og Julie Driscoll og tilføjet: “Og det utrolige er, at hun har bevæget sig gennem alle disse markante forbilleder og alligevel evnet at opnå en absolut originalitet.” Allerede som syvårig optrådte Annisette Hansen sammen med søsteren Rudi H., kendt fra rollen som Mie i de populære Far til fire-film. Annisette Hansen gik ud af 9. klasse på Buddinge Skole, tog en uddannelse som vinduesdekoratør og sang samtidig med gruppen Dandy Swingers 1965-68. I 1968 begyndte hun at synge i Savage Rose, som var startet året før af brødrene Thomas og Anders Koppel. Savage Rose skilte sig ud fra andre danske rockbands med deres sofistikerede blanding af klassisk, rock og jazz. Efter en stormende karriere, der kulminerede med musikken til Flemming Flindts ballet Dødens Triumf i 1971, skiftede gruppen gear; de gav frivilligt afkald på en international karriere for at følge deres musikalske og politiske overbevisninger. Efter nogle års eksperimenter med gospel, soul og jazz reduceredes kernen i Savage Rose til Annisette Hansen og Thomas Koppel, der også dannede par privat. Fra midten af 1970’erne var Savage Rose et politisk orkester, der primært spillede til demonstrationer og støttefester på venstrefløjen, og i begyndelsen af 1980’erne optrådte de også i palæstinensiske flygtningelejre og på partisanbaser i Libanon. Det var en menneskeligt rig, men økonomisk stram tid, hvor parret i perioder måtte leve af bistandshjælp i deres kolonihavehus i Sydhavnen. I 1988 fik Savage Rose et salgsmæssigt comeback med pladen Sangen for Livet, hvor datteren Billie medvirkede. Året efter udkom fodboldsangen Stjerneskud til Dansk Boldspil-Unions 100 års jubilæum, og gruppen fejrede passende deres 25-års jubilæum på Plænen i Tivoli i 1993. I 1996 modtog Annisette Hansen Danske Jazz, Beat og Folkemusik Autorers hæderspris, samme år fik Savage Rose en dansk Grammy for den engelsksprogede pladeudgivelse Black Angel, der blev indspillet i USA. Lyden er blevet mere international, men musikken og Annisette Hansens stemme har bevaret sin egenart; en vild rose og et levende bevis på, at kvindelighed og styrke kan forenes i et kraftfuldt udtryk.

Beskrivelser og portrætter af Annisette Hansen

  • Torben Bille (red.): Dansk Rock 1956-1997, 1997. P. Kaare: Savage Rose, 1969.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig