Faktaboks

Anne Marie Nielsen
Født
20. maj 1944, København
Død
9. oktober 1999, Nødebo sogn
Arbejdsliv
Direktør og akademiker
Familie

Forældre: revisor Povl Erik Christian N. (1909-95) og Inge Margrethe Froerlund Nielsen (født 1915).

Gift 20. april 1989 med filmfotograf Lothar Küter, født 11. november 1950 i Mölln, Tyskland, s. af Werner K. og Ella Bandlow.

Efter studentereksamen fra Falkonergårdens Gymnasium 1963 påbegyndte Anne Marie Nielsen økonomistudiet, der blev afsluttet i 1969 på Københavns Universitet. Under studiet var hun politisk aktiv i partiet Liberalt Centrum og tog levende del i den politiske debat. I 1969 blev hun som en af de første kvinder ansat i en akademisk stilling i Danmarks Nationalbank, fra 1971 med titel af fuldmægtig med opgaver knyttet til nationalbankdirektør Erik Hoffmeyers direktionssekretariat. Hun forlod banken året efter for at blive investment manager i Det Københavnske Reassurance Compagni. Efter blot to år gik karrieren videre til Dannebrog Holding, der samlede trådene i de Wedell-Wedellborgske virksomheder, dengang koncentreret i rederiet Dannebrog, hvor hun 1974-79 beklædte stillingen som finansdirektør. 1980-82 fortsatte hun som direktør i Aktieselskabet Nordisk Gjenforsikringsselskab, og efter en kort ansættelse i Balticakoncernen tiltrådte hun som administrerende direktør i DMK-Holding i 1985.

DMK, en forkortelse for Det Moderne Kontor, var stiftet i 1966 af Svend Aage Schaadt med leasing af kontormaskiner som hovedformål, men havde efterhånden udvidet sit arbejdsfelt ganske betydeligt. Da Schaadt i 1986 trak sig ud af den daglige drift, blev Anne Marie Nielsen administrerende direktør og fik til opgave at tilpasse virksomheden den såkaldte Lex Koch-Nielsen, der var opkaldt efter DMKs medejer, advokat Robert Koch-Nielsen. Denne lov fra 1984 var rettet mod skattespekulationer ved køb af anparter især i skibs- og hotelprojekter. Lettere blev det ikke af, at loven fik tilbagevirkende kraft, og snart efter blev den ene leasingkontrakt efter den anden underkendt af skattemyndighederne. Efter lange og meget svære forhandlinger lykkedes det Anne Marie Nielsen at etablere et forlig med skattemyndighederne. Ikke mindst dette skabte stor respekt om hendes evner som en særdeles kompetent forhandler på højt niveau.

I 1989 blev DMK overtaget af Sydbank, og i den forbindelse blev Anne Marie Nielsen fritstillet. Kort tid efter tiltrådte hun en ny krævende stilling som udviklingsdirektør i Statsanstalten for Livsforsikring, der i 1990 blev privatiseret og købt af Baltica under navnet Danica. Opgaven var her at lede selskabet ind på nye forretningsområder inden for finans- og bankvirksomhed. 1993-97 var hun administrerende direktør i Finansieringsselskabet Gefion, der blev oprettet for at rydde op og afvikle fejltrin bedst muligt efter den økonomiske nedtur i Balticakoncernen, forårsaget bl.a. af tabsgivende investeringer på Gibraltar. Ganske vist var konjunkturerne oprydningen venligt stemt, men der er næppe tvivl om, at Anne Marie Nielsens indsats var med til at begrænse de økonomiske tab, og selvom selskabet var tænkt og skabt som et afviklingsselskab for forsikringskoncernens mange fejlslagne satsninger, så lykkedes det hende at udvikle finansieringsselskabet til en sund og levedygtig virksomhed.

I 1997 forlod Anne Marie Nielsen Gefion for at samle sin indsats om bestyrelsesarbejde. Hun var blevet medlem af bestyrelsen for Københavns Havn, hvor hun 1993-99 var formand, udpeget af regeringen. Desuden sad hun i bestyrelsen for Freja Ejendomme, Rederiet Dannebrog, Københavns Lufthavne samt Dansk Olie og Naturgas, og senest blev hun tilknyttet bestyrelsen i Grønlands Geologiske Undersøgelser. Privat var hendes store interesse naturoplevelser og vandreferier med telt og rygsæk i polarområder, og hun var formand for den danske afdeling af Verdensnaturfonden. Ved Anne Marie Nielsens tidlige død mistede dansk erhvervsliv en af sine få kvindelige sværvægtere.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig