Faktaboks

Anne Kromann
Anne Kromann Balling
Født
5. august 1936, København
Død
7. marts 1996, Glostrup sogn
Arbejdsliv
Museumsinspektør, akademiker og forsker
Familie

Forældre: overlærer, danseskoleindehaver Sven Aage Christian Prætorius K. (1908-93) og Anna Ludovika Petersen (født 1912).

Gift 4. marts 1961 med forskningsbibliotekar Sven Christian Jacobsen, født 20. august 1933 i København, s. af guldsmedemester Holger Albert August J. og Thyra Julie Gustave Christiansen. Ægteskabet opløst 1967.

Gift 20. oktober 1967 (b.v.) med universitetslektor Jørgen Balling, født 2. maj 1930 i Århus, død 22. marts 1980 i Tåstrup, Høje Tåstrup sogn, s. af bankdirektør, borgmester Hans Laurits Leth B. og Karen Truelsen.

Børn: Carsten (1966), Ida (1969), Jakob (1971).

Anne Kromann blev nysproglig student 1955 fra Skt. Annæ Gymnasium og cand.mag. i klassisk filologi 1963 fra Københavns Universitet. Praktisk taget hele sit erhvervsaktive liv var hun knyttet til Den Kgl. Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet, oprindeligt som videnskabelig medarbejder fra 1963 med henblik på den fortsatte udgivelse af samlingens græske mønter i det internationale standardværk Sylloge Nummorum Graecorum. Snart overtog hun den daglige pasning af romersamlingen, og i løbet af få år blev hun også indfanget af de orientalske, især arabiske mønter. I 1965 blev hun museumsinspektør. Det var karakteristisk for Anne Kromanns virksomhed, at hun, der udadtil kunne virke tilbageholdende og reserveret, efterhånden i takt med nedskæringer og stillingsbortfald overtog et større og større fagligt ansvar inden for Møntsamlingens mange forskellige områder, således at hun ved sin død i praksis også havde overtaget det meste af den almindelige numismatiske danefæbehandling. Dette faglige ansvar fulgte hun op af forskning og publicering inden for de pågældende områder. Hun blev en fin kender af Møntsamlingens historie og medvirkede til at fremdrage numismatisk forskning hos flere kendte personer siden 1600-tallet, således Otto Sperling den Yngre, J.C. Lindberg og den japanskkyndige forretningsmand William Bramsen. Hun var en internationalt anerkendt forsker, som i sine senere år blev en efterspurgt foredragsholder ved numismatiske symposier overalt i Europa. Blandt hendes vigtigste forskningsresultater var identifikation af 47 romerske guldmønter, som var fundet 1817 i Constantina i Spanien, og som hun kunne datere til 1. og 2. århundrede. I modsætning til den tidligere opfattelse påviste hun desuden, at nogle af samlingens klassiske mønter stammede fra Kunstkammeret. Det gælder fx nogle mønter fra Alexandria, erhvervet 1732 efter lensgreve Christian Danneskiold-Samsøe.

Meget af Anne Kromanns virke var styret af en kunstnerisk nerve, der kunne give sig rent ud barokke udslag. Dette gjaldt således de julehistorier, som hun i en årrække skrev til benefice for Møntsamlingens snævre kreds, og hvor Nationalmuseets interne liv blev omskrevet og dramatiseret. Som privatperson dyrkede hun korsang. Ved hendes død udsendte kolleger og fagfæller et mindeskrift med bl.a. en bibliografi omfattende 122 numre.

Beskrivelser og portrætter af Anne Kromann

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Jørgen Steen Jensen (red.): Anne Kromann Balling, 1996.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig