Faktaboks

Anne-Katrine Gudme
Anne-Katrine de Hemmer Gudme
Født
24. november 1934, Frederiksberg
Død
6. juli 1971, København
Arbejdsliv
Anmelder
Familie

Forældre: forfatter, journalist Peter de Hemmer G. (1897-1944) og Else Agnete Grundtvig (født 1903).

Anne-Katrine Gudme blev student i 1954 fra N. Zahles Gymnasium og påbegyndte derefter et franskstudium ved Københavns Universitet. Hun fuldførte aldrig sine studier, men foretog flere studierejser, bl.a. til Frankrig, hvorfra hun sendte teaterindtryk hjem til danske aviser. I 1967 blev hun fast teateranmelder ved Information, hvor hun virkede frem til sin død i 1971, og hun var samtidig oversætter, bl.a. af moderne dramatik. Hun fornyede anmelderinstitutionen ved først og fremmest at have bladets læsere som målgruppe. Anmeldelserne var skrevet i et abstrakt sprog og således beregnet for avisens læsere med akademisk baggrund. Kendetegnende for hendes kritik var de overordnede betragtninger, der placerede stykkerne ideologisk og i tidens samfundsmæssige sammenhæng. Hun var meget vidende om nye strømninger, historisk materialisme, absurdisme og psykoanalyse, men skrev hovedsageligt med eksistentialismen som referenceramme. Det var sjældent, at hun gik i detaljer i sin bedømmelse af skuespillerne. Det private veg hun udenom, men hun kunne være lettere arrogant i sin vurdering af teatret og dets repertoirelinie. Hendes litterære forudsætninger og manglende berøring med teater kunne bevirke en vis fremmedhed over for teatrets verden, men når hun skrev om ikke-litterære forestillinger, hvor hun alene måtte forholde sig til selve oplevelsen, var hun mere åben og viste en forbløffende iagttagelsesevne.

En stor del af Anne-Katrine Gudmes anmeldelser blev brugt på stykkets handling og tema med overvejelser om, hvad forfatteren selv kunne have ment. Instruktøren var for hende forestillingens ansvarlige og nævntes som regel altid. Skuespilleromtalerne var korte, og der blev heller ikke ofret mange linier på scenografien. Anmeldelserne var således båret af det litterære og samfundsmæssige udgangspunkt, idet formålet hele tiden var at afveje tekstens og teatrets muligheder i forhold til virkeligheden og samtidens publikum. Således anså hun Henrik Ibsens Gengangere for at være et nutidigt drama, men hun fandt, at Det Kgl. Teater i 1969 indskrænkede stykket til at være “teaterhistorie på teaterhistorie”. Det var dog i særlig grad den moderne dramatik, den nye engelske bølge og absurdisterne, der interesserede hende. Hun fulgte også flittigt med i radio- og tv-dramatikken, ligesom det nye gruppeteater og den socialt engagerede dramatik havde hendes bevågenhed.

Anne-Katrine Gudme anså det for at være teatrets funktion kollektivt at tømme “den byld af skyld, angst og meget mere”, som individet bar rundt på, men dette fandt hun meget sjældent realiseret. I sin konstante søgen efter en sådan katharsis var hun påvirket af den franske teaterteoretiker A. Artaud. Hendes store skuffelse, når den udeblev, kan læses ud af hendes anmeldelser, hvoraf en stor del er gengivet i Det rene teater, 1972, der efter hendes død blev udgivet af Viggo Clausen med forord af Johannes Møllehave.

Beskrivelser og portrætter af Anne-Katrine Gudme

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig