Faktaboks

Anna Kirk
Født
12. august 1889, Randlev sogn
Død
3. juli 1992, Odder sogn
Arbejdsliv
Lærer og kommunalpolitiker
Familie

Forældre: gårdejer Rasmus Andreas Nielsen Bredkjær (1856-1928) og Marie Kristine Hansen (1859-1920).

Gift 8. juli 1917 med friskolelærer Karl K., født 5. april 1890 i Sønder Nærå sogn, død 6. marts 1955 i Odder sogn, s. af friskolelærer Kristen Svenningsen K. og Marie Kristine Petersen.

Børn: Ole (1918), Marie (1919), Bodil (1921), Asger (1922), Karen Margrethe (1924), Gertrud Elisabeth (1925), Gudrun (1927).

Anna Kirk blev født på gården Bredkjær syd for Odder som nummer to af ti søskende. Begge forældre havde været på højskole, faderen desuden på landbrugsskole, og moderen var uddannet mejerske. Hjemmet var frisindet og åbent over for tidens rørelser. Forældrene var fremtrædende medlemmer af kredsen omkring Odder Valgmenighedskirke og Odder Højskole, og det var en selvfølge, at børnene fik deres skolegang i den lokale Eriksminde Friskole. Trods en beskeden økonomi var der ingen tvivl om, at alle børnene, også pigerne, skulle have en uddannelse. Efter et ophold i 1907 på den netop åbnede Roskilde Højskole og en periode som ung pige i huset på Sjælland søgte Anna Kirk ind på Statens Forskoleseminarium i Vejle. Hun tog eksamen i 1913, og efter et års tid som enelærer på Sønderup Friskole ved Slagelse kom hun i 1914 hjem og blev ansat ved sin barndoms skole. Et år senere blev også den unge lærer Karl K. ansat. Han var af fynsk friskolefamilie og læreruddannet. De blev gift i 1917. Samtidig købte forældrekredsen skolen, der indtil da havde været privatejet, og ansatte lærerparret Kirk til at drive den. Det blev en skolevirksomhed, der kom til at strække sig over 40 år til 1955.

I ægteskabets første ti år fødte Anna Kirk syv børn, samtidig med at hun fortsatte med at undervise. Ud over børneskolen drev parret i en årrække efterskole for egnens unge, og efter Genforeningen 1920 modtog skolen en del elever fra Sønderjylland. Tidligere elever har fortalt, at Anna Kirk især var god til at undervise i dansk og regning, og begge ægtefællerne var enestående fortællere i pagt med friskolens tradition. Det var Anna Kirks holdning til friskolegerningen, at skolen skulle ligne et velordnet hjem, hvor børnene skulle have mest muligt af hjemmets frihed med sig. Først og fremmest skulle den være et sted, hvor børnene holdt af at være. Gennem årene tog mange elever da også en tårevædet afsked med skolen. Uden for skolen ydede ægteparret en stor indsats i lokalt ungdomsarbejde, de var med til at stifte en foredragsforening og begyndte at drive offentligt bibliotek, hvis samling blev grundlagt ved donation af private bøger. Allerede før Første Verdenskrig havde Anna Kirk stiftet bekendtskab med den amerikanske økonom og politiker H. Georges tanker, og Karl K., der delte hendes synspunkter, blev medstifter af Danmarks Retsforbund i 1919. Gennem et langt liv virkede hun på Odderegnen for at udbrede partiets ideer om jorden som samfundseje og om sikring af den personlige frihed. I 1933 blev hun valgt til Randlev-Bjerager sogneråd, hvor hun havde plads til 1954, en enestående kommunalpolitisk karriere for en kvinde og retsstatspolitiker. Anna Kirks eksempel trak kvinder fra andre partier med sig, så i alt tre kvinder blev valgt i 1933, en helt usædvanlig kvinderepræsentation på en tid, hvor sognerådene som regel var et rent mandligt domæne. I sognerådet satte hun først og fremmest sit præg på det sociale område som formand for børneværnet 1933-54 og tillige som formand for det sociale udvalg 1943-54. Hun fik ry for at være en skrap forhandler.

Ved Karls K.s død i 1955 forlod Anna Kirk skolen og byggede et hus i Odder, hvor hun siden boede sammen med datteren Karen Margrethe K., der var amtsrådspolitiker for Retsforbundet. Anna Kirk fortsatte sit engagement i Retsforbundet, kvindebevægelsen, Grænseforeningen, nordisk samarbejde og modstanden mod EF. Alderen dæmpede ikke hendes engagement. Så sent som i 1980’erne stod hun på talerstolen ved Retsforbundets årsmøder, ligesom hun gik til kamp mod EF for at forsvare det nordiske frihedssyn, som hun mente var truet fra syd. Som 98-årig satte hun sin private økonomi på spil ved sammen med datteren at købe en villa til Odder Lokalhistoriske Arkiv, så det kunne blive en selvejende institution med egne lokaler. Selv var hun en fremragende historiefortæller, der med begejstring formidlede sin viden om egnens historie og de folkelige bevægelser, hun havde deltaget i. Ildsjælen Anna Kirk døde først i 1992, næsten 103 år gammel.

Beskrivelser og portrætter af Anna Kirk

  • Foto i Odder Lokalhistoriske Arkiv
  • I godt selskab. 1994. Århus Stiftstidende 12. august 1979, 15. juli 1984, 11. august 1989.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig