Faktaboks

Anna Callø
Anna Marie Callø
Født
15. august 1848, Halk sogn
Død
29. marts 1916, Haderslev
Arbejdsliv
Lærer
Familie

Forældre: smed Paul Nielsen Hansen (født 1818) og Annecken Marie Iversen (født 1814).

Gift 9. april 1880 med gårdejer, kvæghandler Dambe Markussen C., født 30. september 1846 i Sønder Strarup, død 7. marts 1920 i Haderslev, s. af landboelsmand Marcus Hansen C. og Anne Poulsdatter.

Børn: Paul Anker (1882), Maria Johanne (1884), Markus (1885), Iver (1888).

Anna Callø voksede op i Halk syd for Haderslev. Faderen, der var smed, døde ret ung, og moderen giftede sig igen med en landmand. Konfirmationsforberedelsen, som hun fulgte i to år, foregik hos pastor H.V. Rasmussen, der var kendt som en dygtig, engageret og meget dansksindet mand. Han havde øje for hendes gode evner og opmuntrede hende til læsning og deltagelse i samfundslivet. Den vante vej ud at tjene afbrød hun da også snart selv og søgte at uddanne sig ved privatundervisning og læsning af især historie og dansk litteratur. Således rustet fik hun ansættelse som timelærerinde på Louise Taubers højere Pigeskole i Haderslev.

Anna Callø var over 30 år, da hun i 1880 giftede sig med den velhavende gårdejer og kvæghandler Dambe Markussen C. og rykkede ind på Søndergård i Erlev. Dansk tanke og tale lå hende stærkt på sinde, og med den endelige indførelse af tysk som skolesprog i Nordslesvig i 1888, hvorefter kun de fire ugentlige religionstimer foregik på dansk, gik hun aktivt ind i nationalitetskampen. Hun blev således officielt tilmeldt som hjemmelærer for sine egne og andre børn, ligesom hun blev en af landsdelens mest eftertragtede foredragsholdere og skrev talrige debatindlæg og digte, hvoraf mange blev optaget i Dannevirke. Hun var stærkt påvirket af kvindebevægelsen i Danmark, og hendes mest markante indsats blev grundlæggelsen af Den Nordslesvigske Kvindeforening (DNK). Stiftelsen fandt sted i 1907 på Folkehjem i Åbenrå, men den officielle status måtte afvente vedtagelsen af en ny preussisk foreningslov, som tillod kvinder at danne foreninger. Foreningens officielle oprettelsesår er således 1910. Dens formål var at støtte den i 1892 dannede nordslesvigske skoleforenings arbejde med at sende unge sønderjyder på ophold i Danmark for at gøre dem mere fortrolige med såvel det danske sprog som dansk kultur. Målgruppen for DNK var de ringest stillede unge, hvis forældre ikke selv magtede at anspore dem, endsige udstyre dem med det nødvendige sengetøj, bøger og rejsepenge. Foreningen er undertiden af samme grund blevet kaldt Dyneforeningen. Både til efter-, høj- og fagskoleophold blev der ydet støtte. DNK fik stor tilslutning i årene 1910-14 og tog også andre sociale opgaver op. En af disse var at sende kirtelsyge børn på sanatorium i Danmark, en anden at sørge for at give trængende bybørn et landligt ferieophold. Med udbruddet af Første Verdenskrig i 1914 blev foreningens virksomhed midlertidigt indstillet, og dynerne generøst stillet til rådighed for tysk Røde Kors. Anna Callø måtte se alle tre sønner indkaldt til tysk krigstjeneste. I foråret 1916 døde hun efter nogen tids svagelighed, knap 68 år gammel.

Anna Callø fremstår som en stærk personlighed, der gennem sin frejdighed, begavelse og omsorg for de grundlæggende værdier blev en samlende figur i den nationale kamp. Man fornemmer, bl.a. gennem hendes digte, at højere mål lå hende på hjerte såvel i den hjemlige vandel og børneopdragelse som i det udadvendte virke, hvor hun var at finde i næsten alle nationale initiativer i og omkring Haderslev, herunder også frimenighedens liv. Som initiativtager til DNK har hun udført en pionergerning og sat sig et varigt minde. Kvindeforeningens organisering med tillidsrepræsentanter i hvert sogn gjorde den til et opsøgende netværk for den målrettede kvindeindsats på lige fod med de tre store forbilleder: Sprogforeningen, oprettet 1880, Vælgerforeningen, oprettet 1888 og Skoleforeningen. Selvom mændenes indsats var bærende her, deltog kvinder bl.a. ved at adminstrere Sprogforeningens lokale bogsamlinger. Fra 1909 fik Anna Callø sæde i Sprogforeningens tilsynsråd. Hendes indsats for det danske modersmåls og den danske, oplyste folkeligheds overlevelse under fremmedherredømmet har givet hende en plads i det nationale portrætgalleri i Billedsalen på Folkehjem i Åbenrå. Hendes portræt blev afsløret ved DNKs 50-års jubilæum i 1957 af sønnen kreditforeningsdirektør P.A. C., der også selv havde taget aktiv del i den nationale kamp.

Beskrivelser og portrætter af Anna Callø

  • Mal. fra 1957 af Robert Leepin på Folkehjem.
  • Ingeborg Refslund Thomsen (red.): Blade af Den Nordslesvigske Kvindeforenings historie, 1957. Hanne Jenssen (red.): Sønderjydske Kvinder under Fremmedherredømmet, 1930.
  • Privatarkiv i Rigsarkivet (Åbenrå).

Tilknytning til organisationer

  • Den Nordslesvigske Kvindeforening

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig