Faktaboks

Amanda Nielsen
Amanda Jensine Nielsen
Født
16. februar 1866, København
Død
2. december 1953, Hamburg, Tyskland
Arbejdsliv
Sanger
Familie

Forældre: arbejdsmand Jöns Nilsson (1824-1909) og Jensine Jensdatter (1822-96).

Gift 18. september 1898 med købmand Bernhard Gerlach, født 24. marts 1868 i Hamburg, Tyskland, død 28. juli 1911 samme sted, s. af bagermester Ludwig G. og Anna Ossenbrügge.

Børn: Gregor Hans (1899), Johan Andreas Ludwig (1900), Sara Paula (1904).

Amanda Nielsen blev født i et beskedent arbejdsmandshjem på Vesterbro som den yngste af tre søstre. Da faderen kom ud for en arbejdsulykke, måtte hun tage job som syerske. Som 18-årig fik hun ansættelse som sangerinde i etablissementet Alleenberg på Frbg. til det dobbelte af, hvad hun kunne tjene som syerske. Tribunesangerinderne leverede en underholdning, der var uhyre populær i tiden, men samtidig var erhvervet omgærdet af stor offentlig forargelse og kontrol.

Efter en turné i Finland blev den slanke, askeblonde Amanda Nielsen i 1885 ansat som stjerne på Café Chantant i det nuværende Lorry. Dér mødte hun i 1887 digteren Holger Drachmann, der var gift og dobbelt så gammel som hun, og blev hans kæreste og muse. Amanda Nielsen var litterært interesseret, gik meget i teatret, og med sit demokratiske sindelag kom hun til at præge Drachmanns liv og produktion. Særlig romanen Forskrevet, 1890, er en hyldest til sangerinden, som han gav navnet Edith. Det fik tusindvis af arbejderfamilier til at opkalde deres døtre efter bogens heltinde. Da Amanda Nielsen begyndte at synge i Kisten i Tivoli var publikumsinteressen stor. Journalisten Carl Muusmann beskrev hende som et virkeligt talent, der aldrig gjorde væsen af sit forhold til den berømte digter. I 1891 forlod parret Danmark for at undgå sladderen. De slog sig ned i Hamburg, hvor Amanda Nielsen fik egen lejlighed og tjente til livets ophold som sangerinde i Skt. Pauli. Hun ville ikke være en holdt kvinde. Herefter boede de sammen i Wildhusen ved Lübeck. Amanda Nielsen oplevede nogle lykkelige år med Drachmann, indtil hun i 1897 brød forholdet på grund af digterens affære med en anden ung kvinde. Det skabte stor skandale, da Drachmann efter førsteopførelsen på Det Kgl. Teater af Vølund Smed i 1898, udbragte et leve for “den store noble Kvinde”, der havde inspireret ham til værket. København kogte af forargelse over, at en simpel tribunesangerinde var blevet hyldet på nationalscenen.

I 1898 giftede Amanda Nielsen sig med en tysk forretningsmand, Bernhard Gerlach, og fik et lykkeligt ægteskab. De bosatte sig i Hamburg, hvor hun blev boende med børnene efter mandens død. Så vidt vides, optrådte hun aldrig siden. Som ældre flyttede hun ind i byens danske asyl Stift Rosenborg og oplevede her Anden Verdenskrigs rædsler. I 1947 sendte hun alle Drachmanns breve til Det Kgl. Bibliotek, også “de slemme”, da hun ikke ønskede, at den glorie, digteren havde udstyret “Edith” med, skulle stå som hendes eftermæle. Amanda Nielsen døde 87 år gammel, men lever stadig i “Ediths” skikkelse gennem Drachmanns værker.

Beskrivelser og portrætter af Amanda Nielsen

  • Buste fra 1892 af J.F. Willumsen. Mal. fra 1911 af Aksel Jørgensen i Lorry. Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Allan Mylius Thomsen: Sangerindeuvæsenet, 1996.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig