Faktaboks

Amalie Holm
Amalie Katrine Holm
Født
20. november 1893, Ålborg
Død
21. november 1966, Frederikssund
Arbejdsliv
Skibsmægler
Familie

Forældre: navigationslærer Niels Harald Nørby (1855-1907) og Maren Kirstine Jensdatter (1856-1926).

Gift 4. maj 1923 med skibsmægler August Jagemann H., født 29. november 1871 på Ovtvedgård, Sæby sogn, Holbæk amt, død 20. april 1936 i Frederikssund, s. af proprietær Alexander H. og Laura Johanne Frederikke Jensen.

Børn: Grethe (1924).

Amalie Holm var datter af en styrmand og navigationslærer på Ålborg Navigationsskole. Også i moderens slægt var der sømandsblod, og hjemmet var et samlingssted for mange med tilknytning til søen. Da Amalie Holm var 14 år, døde faderen, og hendes fremskridtsvenlige moder sendte hende i kontorlære, således som Amalie Holm også selv havde håbet på. Brødrene var gået samme vej. Hun fik læreplads på Aalborg Aktiebryggeriers kontor, hvor hun efter eget udsagn fik “en langt grundigere og omhyggeligere Uddannelse end unge Piger sædvanligvis fik paa den Tid”. Efter endt uddannelse læste hun efter bryggeridirektørens råd til almindelig forberedelseseksamen, som hun aflagde med henblik på senere jurastudier. Da Første Verdenskrig brød ud i 1914 og medførte solide prisstigninger uden tilsvarende lønstigninger, måtte hun opgive denne plan. Moderens økonomi var stram og kunne ikke finansiere et langt studium. I stedet læste Amalie Holm sprog om aftenen, og om dagen arbejdede hun i flere år i et sagførerfirma. Senere skaffede hendes broder hende arbejde som korrespondent i Suenson & Jespersen i København, et rederi, der besejlede hele verden. Her lærte hun kaptajn August H. at kende, og med ham blev hun gift i 1923.

Efter at havnen i Frederikssund var blevet stærkt udvidet i 1926, fik August H., der under sin tid på rederiet havde taget skibsmæglereksamen, den nyoprettede mæglerbestalling her. Det lykkedes ham at oparbejde en god forretning, og Amalie Holm bistod ham i arbejdet og fik således indsigt i firmaet. I 1935 blev ægtefællen imidlertid syg og døde det følgende år. Handelsstandsforeningen opfordrede Amalie Holm til at fortsætte forretningen, og hun fik dispensation i Handelsministeriet til at blive konstitueret i skibsmæglerembedet på betingelse af, at hun inden to år havde bestået skibsmæglereksamen. Hun gik på kursus hos sagførere med ekspertise i sø- og handelsret og lærte herudover shipping- og handelsregning. I 1938 bestod hun eksamen og var herefter statsautoriseret skibsmægler, den første kvindelige af slagsen. Foruden klareringen i Frederikssund skulle hun også tage sig af Kyndby, hvor en del olie- og kulbåde lagde til ved Kyndbyværket. Tre-fire medarbejdere var beskæftiget i hendes firma, som hun drev i et kvart århundrede, efter alt at dømme med stort engagement og faglig glæde. “Shipping er et dejligt Arbejdsfelt, friskt, afvekslende og interessant,” erklærede hun i sit bidrag til antologien Saadan blev jeg det, 1953. Hun drev selv sit skibsmæglerfirma frem til 1963. Kort efter blev det solgt, og hun boede nu et par år hos sin datter og svigersøn, indtil hun kort før sin død kom på plejehjem. Amalie Holm tilhørte den katolsk-apostolske menighed. Ved siden af sit daglige arbejde var hun også engageret i tidens kvindeforeninger og var med til at starte Frederikssundsafdelingerne af Dansk Kvindesamfund og Danske Kvinders Beredskab.

Beskrivelser og portrætter af Amalie Holm

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Frederikssund Historiske Forening 1/1996.

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig