Faktaboks

Alfa Tofft
Født
11. januar 1911, København
Død
2004
Arbejdsliv
Rektor, direktør, lærer og pædagog
Familie

Forældre: komponist Alfred T. (1865-1931) og sangerinde Elna Bergmann (1875-1933).

Da Alfa Tofft var tre år, rejste moderen til Amerika som sangerinde: “Den første Søndag, når Solen skinner, kommer jeg tilbage.” Men solen skinnede ofte, uden at moderen kom tilbage. Sammen med tvillingesøsteren Beta voksede hun op i København hos faderen, der var komponist, bl.a. til Ole sad på en knold og sang, og anmelder ved Berlingske Tidende. Børnene var ofte, en ad gangen, med til koncert og i teater, når faderen skulle anmelde.

Efter uddannelse fra Købmandsskolen var Alfa Tofft 1930-32 ansat hos KODA, foreningen til beskyttelse af danske komponisters ophavsret, hvor faderen var formand. Som 21-årig rejste hun til Canada, hvor hun studerede sprog og dyrkede badminton ved universitetet i Montreal. Ved hjemkomsten brugte hun sin arv til med C.F. Møller som arkitekt at bygge Århus Badmintonhal, hvor hun virkede som direktør og instruktør 1935-39. Hun blev hermed den, der introducerede badmintonspillet i Jylland. Da Anden Verdenskrig kom, beslaglagde tyskerne hallen, og Alfa Tofft gik fallit. Under Besættelsen var hun ansat ved Århus Kommune, bl.a. som sekretær for luftbeskyttelsesområdet og som daglig leder af sanitetstjenesten. 1945-50 var hun medstifter og leder af Red Barnets (RB) Jyllandsafdeling i Århus, hvor hun siden har siddet i bestyrelsen. I samarbejde med bl.a. Danske Kvinders Beredskab organiserede hun de hvide fiskebiler, der kørte ned gennem Europas krigsramte lande med madvarer og bragte børn med tilbage til Danmark. Alfa Tofft skaffede plejehjem til godt 5.000 børn i Århusområdet.

I 1949 opfordrede RB Alfa Tofft til at uddanne sig til børnehavelærerinde, idet man ønskede at overdrage hende ledelsen af en påtænkt børnehave i Århus. Denne blev dog først færdig i 1954, og Alfa Tofft var i de mellemliggende år med til at indrette og starte tre nye børnehaver i Århus og København

1949-51 uddannede Alfa Tofft sig som børnehavelærerinde ved Jydsk Børnehave-Seminarium, og 1954 blev hun ansat som lærerinde i faget børnehavelære samme sted. Hun avancerede tre år senere til praktikforstander, og 1965 blev hun rektor efter Margrethe Jørgensen, en stilling, hun virkede i indtil 1974. Et af hendes mål var at fremhæve den pædagogiske side af arbejdet med børn. Hun fandt, at forestillingen “pasning af børn” burde afløses af en større opmærksomhed omkring “støtte til vækst og udvikling,” og at denne opfattelse bedre kunne varetages, hvis børnehaveområdet blev lagt ind under Undervisningsministeriet. Hun ønskede, at lærerne fik tilbudt praktik i børnehaven, og at deltidsarbejde for mødre i langt højere grad blev en mulighed. Men hun fandt ingen genklang i tiden for disse idéer. I Alfa Toffts rektorperiode gennemførtes den treårige uddannelse til børnehavepædagog, og der blev oprettet en særlig linie for uddannelse af grønlandske studerende. Med sit humør og engagement satte Alfa Tofft sit præg på arbejdet i lærergruppen, og i forhold til de studerende havde hun evne til udfordre deres kreativitet inden for drama og musik. Alfa Tofft blev tildelt den franske orden Médaille de la Reconnaissance 1948 og 1951 den italienske orden Stella della Solidaretá de Italiana. Hun blev udnævnt til æresmedlem af RB 1991og af Århus Badmintonklub 1995.

Beskrivelser og portrætter af Alfa Tofft

  • Ib Gejl (red.): Byens børn, 1983. Politiken 9. juli 1974. Århus Stiftstidende 25. marts 1995.

Tilknytning til organisationer

  • Århus Badmintonhal
  • Red Barnet
  • Jydsk Børnehave-Seminarium

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig