Faktaboks

Agnete Zacharias
Agnete Etla Zacharias
Født
23. februar 1889, København
Død
1. januar 1975, København
Arbejdsliv
Sanger
Familie

Forældre: viceinspektør Niels Harald Emil Larsen (1838-1914) og Maria Gautier (1850-1918).

Gift 24. oktober 1931 med komponist, musikkritiker Walter Z., født 16. januar 1909 i Horsens, død 17. marts 1986 i København, s. af grosserer Joel Z. og Anna Christiane Bormann.

Da Mogens Wöldike i 1929 startede Københavns Drengekor, blev Agnete Zacharias hans nærmeste medarbejder. At koret omgående fik stor succes, var ikke kun Wöldikes, men også i høj grad Agnete Zacharias' fortjeneste. Hun grundlagde den afspændte, serafiske klang, som blev korets kendemærke. Gennem radioudsendelser nåede hendes arbejde med børnestemmer langt omkring. Siden blev hun sanglærer for vordende gymnasielærere i musik på Københavns Universitet. Agnete Zacharias var uddannet i sang og violin ved Musikkonservatoriet. Hendes sanglærer var Viggo Forchhammer. Efter videreuddannelse i Berlin og Paris holdt hun 1913 debutkoncert i København Hun koncerterede nu en del både herhjemme og i Sverige, ligesom hun medvirkede i en del radioudsendelser. I 1935 indsang hun et enkelt nummer på plade, Carl Nielsens Pagen højt i Taarnet sad, der i 1996 blev genudsendt på cd. Stemmen var en velklingende, egal mezzosopran med en fin tekstbehandling, men med et lidt anonymt udtryk. 1933-40 medvirkede hun ved en række af Wöldikes kirkemusikaftener. Men det blev som pædagog, hun kom til at yde sin største indsats. I sit arbejde med Københavns Drengekor fik hun ved hjælp af et rigt billedsprog og fine randregister- og artikulationsøvelser oparbejdet en klang og en tekstbehandling, der gjorde hende efterspurgt som kursusgiver ved korstævner landet over.

Fra 1936 var Agnete Zacharias i en årrække lærer i solosang og korstemmedannelse ved Musikkonservatoriet, hvor hun som pioner var med til at opbygge en kortradition. Hun skrev artikler og udgav et par små lærebøger Stemmedannelse og Korsang, 1934, og Stemmedannelse, 1937, den sidste med særlig henblik på seminarierne. På få sider lykkedes det hende her at skitsere og almengøre en pædagogisk fremgangsmåde i stemmedannelse. Fra 1939 og til kort før sin død virkede hun som højt respekteret og afholdt sanglærer ved Musikvidenskabeligt Institut. Hun fik derved stor betydning for videreførelsen af den stemmedannelsestradition, der var grundlagt af hendes lærer Forchhammer. Agnete Zacharias kom til at præge flere generationer af gymnasielærere. Hun var Aksel Schiøtz’ første sanglærer, ligesom hun uddannede Randi Teglbjærg og Elisabeth Schouenborg, der begge efterfulgte hende som lærere på universitetet. I 1966 modtog hun Tagea Brandts Rejselegat.

Beskrivelser og portrætter af Agnete Zacharias

  • Foto i Musikvidenskabeligt Institut.
  • Søren Sørensen: Københavns Drengekor gennem 50 år, 1974.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig