Faktaboks

Agnete Vøhtz
Agnete Sophie Vøhtz
Født
18. september 1895, Eriksholm forpagtergård, Ågerup sogn, Holbæk amt
Død
24. marts 1980, København
Arbejdsliv
Departementschef og akademiker
Familie

Forældre: kommandør Julius Albert V. (1855-1935) og Julie Marie Larsen (1868-1922).

Agnete Vøhtzs karriere var en dadelfri klassisk bureaukrats. Som embedsmand var hun ikke den store fornyer på anden måde, end at hun blev Danmarks første kvindelige departementschef, men hun udmærkede sig ved saglig indsigt, samvittighedsfuldhed og flid. Agnete Vøhtz, der var student fra N. Zahles Skole 1914, blev cand.jur. i 1921 på Københavns Universitet og samme år ansat som sekretær i Undervisningsministeriet. Her avancerede hun støt og blev kontorchef 1947. I 1953 var hun 58 år og ministeriets anciennitetsældste kontorchef. Med de daværende normer for udnævnelser i centraladministrationen var det derfor naturligt, at hun blev departementschef. Hun fik chefsposten i Undervisningsministeriets andet departement, der arbejdede med de højere læreanstalter, statsskolerne, museer, arkiver og biblioteker samt sager vedrørende kunst og videnskab. Ved udskillelsen af Kulturministeriet i 1961 mistede hun en del af sit ressortområde, men bevarede en vis berøring med det ved at fortsætte formandskabet for Statens Kunstfond frem til 1964. Hun havde som formand for den såkaldte store kunstkommission fra 1954 selv deltaget i opbygningen af Kunstfonden.

Agnete Vøhtz var formand for Rigshospitalets byggeudvalg og for Universitetsadministrationsudvalget til 1966 og medlem af Planlægningsrådet for Højere Uddannelser til 1965. Endvidere var hun bl.a. formand for udvalget om oprettelse af Odense Universitet. Hun var således centralt placeret, da ekspansionen af uddannelsessystemet tog fart i 1960’erne. Derudover var hun medlem af en lang række kommissioner og bestyrelser især inden for videnskabelige og kulturelle områder. Med undtagelse af næstformandsposten i Selskabet til Haandarbejdets Fremme og bestyrelsesposten i Foreningen Grønlandsk Husflid hang disse hverv sammen med karrieren i Undervisningsministeriet. I forhold til offentligheden udviste Agnete Vøhtz en tilbageholdenhed, som grænsede til skyhed. Hendes private tilværelse samlede sig om den nærmeste familie. Så længe forældrene levede, boede hun sammen med dem. Fra 1940 til sin død 1980 delte hun hjem med broderen landsretssagfører Gustav V. Agnete Vøhtz var blandt den gruppe kvinder, der i 1951 som de første, blev ridder af Dannebrogordenen. 1954 blev hun ridder af 1. grad, 1959 kommandør og 1965 kommandør af 1. grad.

Beskrivelser og portrætter af Agnete Vøhtz

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig