Faktaboks

Ada Kunning
Ada Yelva Kunning
Født
21. marts 1887, København
Død
3. marts 1943, Frederiksberg
Arbejdsliv
Sekretær
Familie

Forældre: overlærer Martin K. (1851-1905) og Wilhelmine Koppel (1854-1916).

Ada Kunnings forældre var af jødisk afstamning, men de lod deres børn døbe i folkekirken. Assimilationen til dansk kultur blev ydermere understreget ved, at efternavnet Cohen blev udskiftet med det nye Kunning. Ada Kunning blev i 1907 student fra Frederiksborg Statsskole i Hillerød, hvor hendes fader var ansat som overlærer til sin død i 1905. Med sin moder og søsteren Lilly K., der siden oprettede egen børnehave, flyttede Ada Kunning derefter til barndomsbyen København Hun begyndte at studere teologi, hvad der endnu var et særsyn blandt kvindelige studerende, og langtfra nød alle universitetsprofessorers og kirkelige autoriteters velvilje. Som student drømte Ada Kunning om at blive missionær, men hun måtte opgive sine teologiske drømme på grund af svigtende helbred. Hun blev tiltrukket af den nye kristelige studenterbevægelse og aktiv heri. I 1909 gik hun ind i De Samvirkende Menighedsplejer (DSM), startet i 1902 og inde i en rivende udvikling. Hun begyndte som en af DSMs mange ulønnede hjælpere, men fik hurtigt en fast stilling som hjælpesekretær, 1939-42 som sekretær og endelig som kasserer til sin død. Ada Kunning blev en af de mest påskønnede og betroede medarbejdere under initiativtageren Alfred Th. Jørgensens ledelse. At Ada Kunning havde administrative og organisatoriske evner viste sig i den daglige ledelse af DSMs hovedkontor, der koordinerede langt de fleste lokale menighedsplejers arbejde i København, på Frbg. og i Hellerup. I 1927 var de lokale menighedsplejers antal nået op på 70, og tallet fortsatte med at vokse. Langt de fleste frivillige var kvinder, der blev en organisatorisk ressource i det efterhånden omfangsrige kirkeligt-filantropiske hjælpearbejde, der omfattede børneplejestationer, syge-, rekreations- og alderdomshjem samt ældreaktiviteter.

Ada Kunnings organisationstalent kom særligt markant til udtryk under og efter Første Verdenskrig. Krigen udløste i det neutrale Danmark bl.a. et omfattende nødhjælpsarbejde i København, hvori DSM fik en nøglefunktion som samarbejdspartner med Københavns Understøttelsesforening og Foreningen Mødres og Børns Bespisning, den ad hoc oprettede Centralkomité af 1914 og i alliance med bystyret. DSMs hovedindsats kom i denne periode til at ligge i bespisning af enlige mødre og børn, og i krigsårene uddeltes næsten 2,25 mio. måltider i hovedstaden. Efter fredsslutningen påtog DSM sig i 1919 at arrangere rekonvalescensophold for underernærede sønderjyske og tyske børn hos familier rundt om i Danmark. Ada Kunning havde sans for at ordne forhandlinger med toldmyndigheder, og hun stod bag transport og fordeling af flertallet af de i alt 4.507 børn, som alene i DSM-regi kom til Danmark fra det krigshærgede og slagne Tyskland. Hun skrev de informerende pjecer Hvad er Menighedspleje?, 1916, Hovedpunkter i vor Sociallovgivning, 1930, samt Socialreformens Hovedpunkter, 1934.

Selv gjorde Ada Kunning ikke et stort nummer ud af de mange års konstruktive og krævende indsats, hun som ugift og barnløs kunne investere sit religiøse engagement og sin stædige arbejdsvilje i. Gennem adskillige år var hun med til at befæste DSM som en væsentlig og stilfærdig side af det moderne kirke- og menighedsliv.

Beskrivelser og portrætter af Ada Kunning

  • Alfred Th. Jørgensen: Filantrop og skribent, 1949. Alfred Th. Jørgensen: Af Menighedsplejens Historie i Danmark, 1927. Menighedsbørnehavernes Aarsberetninger, 1920-1927.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig