Faktaboks

Valborg Battaglia
Valborg Bertha Battaglia
Født
6. september 1887, København
Død
14. februar 1960, København
Arbejdsliv
Lærer, skoleleder, skoleinspektør og direktør
Familie

Forældre: viktualiehandler Valentin B. (1847-1913) og Julie Petersen (1855-1924).

Valborg Battaglia voksede op København i en familie med italienske rødder. Hun tog almindelig forberedelseseksamen og 1908 lærerindeeksamen fra N. Zahles Seminarium. Derefter blev hun ansat på skolen, hvor hun underviste både på seminariet og i den højere pigeskole indtil 1913. Samtidig fortsatte hun med at uddanne sig og tog både den praktiske og teoretiske del af faglærereksamen i naturhistorie 1912, ligesom hun rejste til Stockholm for at studere svensk småbørnsundervisning. Da hun kom hjem, søgte hun ind ved Københavns kommunale skolevæsen, hvor hun blev vikar ved Sundholm Skole og i 1919 fastansat.

Valborg Battaglia var blevet boende hjemme, og efter faderens død i 1913 flyttede hun og moderen til en mindre lejlighed. Først 1924, da også moderen var død, søgte hun en større virkekreds. Hun havde meldt sig ind i Dansk Kvindesamfund (DK) 1923. I den forbindelse mødte hun skolekøkkeninspektør Sofie Rasmussen, der kraftigt opfordrede hende til at gøre karriere inden for skolevæsenet. I 1928 søgte og fik Valborg Battaglia stillingen som skoleinspektør ved Jagtvejens Skole, trods sin relativt unge alder. Hun var ansat på skolen og boede i inspektørboligen frem til 1936. 1934-36 blev hun medlem af Fælleslærerrådet, der var et tilsynsførende organ under Magistraten. Hun blev også valgt ind i bestyrelsen for Københavns Skoleinspektørforening 1932-36. Begge organer var repræsenteret i forskellige skoleudvalg sammen med skoledirektionens medlemmer.

Da viceskoledirektør Nikoline Helms i 1934-35 blev syg, opfordredes Valborg Battaglia til at fungere i hendes sted. Hun accepterede modstræbende, og da Helms i 1936 trak sig tilbage, var Valborg Battaglia den eneste ansøger til stillingen, kraftigt opfordret af skoledirektør Thorkild Jensen på grund af sin “pædagogiske Interesse, grundige Administration, naturlige Myndighed, gode Humør og Evne til at behandle Mennesker”. Valborg Battaglia blev dermed den tredje kvinde, der blev viceskoledirektør, efter at Mathilde Jensen i 1917 som den første var blevet udnævnt. Valborg Battaglia stræbte ikke efter at gøre sit navn kendt, men at udføre det daglige arbejde i overensstemmelse med sine idealer. Besættelsen medførte praktiske problemer på skolerne, hvis bygninger kunne inddrages til andre formål af tyskerne, og det krævede stort diplomati af Valborg Battaglia og skolernes ledelse at tackle denne situation. I 1950 modtog hun Den Kgl. Belønningsmedaille i guld. Hun trak sig tilbage i 1952 på grund af alder og blev efterfulgt af Philippa Hanssen, der havde vikarieret i de sidste år under Valborg Battaglias sygdom.

Beskrivelser og portrætter af Valborg Battaglia

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Historiske Meddelelser om København, 1995. Københavns Kommuneskole 22/1936, 13/1947, 30/1952. Politiken 31. december 1940, 16. april 1944.

Tilknytning til organisationer

  • Natalie Zahles Seminarium
  • Sundholm Skole
  • Jagtvejens Skole
  • Fælleslærerrådet
  • Københavns Skoleinspektørforening

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig