Faktaboks

Rikke Olsen
Rikke Agnete Olsen
Født
18. juni 1939, Kjellerup, Hørup sogn
Arbejdsliv
Akademiker, forsker, oversætter, forfatter og foredragsholder
Familie

Forældre: skoleinspektør Sigvald Christian Richardt Clausen (1903-71) og Marna Frederikke Kristensen (1906-89) .

Gift 18. oktober 1959 med studerende Cai Schatt Behrend, født 19. april 1938 i København, s. af ingeniør Poul S. B. og Marie Elisabeth Winge. Ægteskabet opløst 1964.

Gift 21. maj 1971 (b.v.) med rigsantikvar Olaf Heymann O., født 7. juni 1928 i København, s. af professor Albert Georg O. og Agnete Ebba Bing (Agnete Olsen).

Rikke Olsen, født som enebarn i en radikal lærerfamilie med rødder blandt Sallings landmænd, blev nysproglig student fra Viborg Katedralskole i 1958 og cand. mag. i historie og fransk fra Københavns Universitet i 1966. Under studierne havde hun fået tilknytning til Nationalmuseets middelalderafdeling og havde særlig assisteret borgforskerne Vilhelm la Cour og Hans Stiesdal. I 1967 blev hun museumsinspektør med særligt ansvar for middelaldersamlingen, men opgav denne stilling og fulgte sin mand Olaf O., da han i 1971 blev professor ved Århus Universitet. Dette blev udgangspunktet for en omfattende forsknings- og populariseringsvirksomhed på freelancebasis, først og fremmest inden for borgforskningen, hvor fundamentet for den faglige videreudvikling har været de internationale Château Gaillard kollokvier med regelmæssige publikationer, mens middelalderforskerne og i øvrigt den interesserede danske offentlighed holdtes à jour gennem Borge i Danmark, 1986, samt Voldsteder i Danmark, projekteret i fire bind, hvoraf de to første er udkommet i 1992 og 1998. Hertil kom flere oversættelser af danske middelalderlige årbøger: Sjællandske Krønike, Jyske Krønike og den slesvigske Ryd klosters årbog.

Efter i årene omkring 1980 at have udgivet en række historiske skildringer for børn og unge kastede Rikke Olsen sig ud i det imponerende vovestykke at skrive sin egen Danmarkshistorie Danmark i Verden, der foreløbig er udkommet i ni bind. Det seneste fra 1999 fører udviklingen frem til Reformationen. Med værket, der er præget af hendes indlevelsesevne og klare sprog, har Rikke Olsen markeret sig som en fin formidler og spændende fortæller af den danske historie. Samtidig er der kommet bredere kulturhistoriske skildringer som Hunden i historien, 1996, og Riddertid og romantik, 1998. I mange år har hun endvidere opbygget en omfattende foredragsvirksomhed. En helt fri form blev udviklet ved en række historiske egnsspil, inspireret af Vikingetiden og Middelalderen, der blev skrevet til opførelse på Fyrkat og Spøttrup. Endelig har hun siden 1970’erne været engageret i at lede og gennemføre kulturelt inspirerede grupperejser til fjerne rejsemål. Her har specielt Kina været i fokus, men også Dansk Vestindien og europæiske udkantområder. Rikke Olsens indsats er præget af en umådelig virketrang, hvor populariseringsvirksomheden forenes med nøje overholdelse af alle faglige krav. 1996-99 var hun formand for Dansk Selskab for Oldtids- og Middelalderforskning.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig