Faktaboks

Nanna Jensen
Nanna Christiane Jensen
Født
27. september 1835, Store Heddinge
Død
17. november 1894, Ebeltoft
Arbejdsliv
Lærer
Familie

Forældre: sognepræst Frederik Engelhardt Boisen (1808-82) og Eline Birgitte Heramb (forfatter Eline Boisen 1813-71).

Gift 19. juni 1856 med sognepræst, højskoleforstander Niels Julius J., født 16. september 1821 i Østofte sogn, død 7. april 1897 i Skallerup sogn, Hjørring amt, s. af lærer Thomas J. og Andrea Hjelm.

Børn: Thomas (1860), Frede (1861), Thor (1864), Helmer (1866), Peter Andreas (1867), Eline Inga Benedikte (1870), Harald (1876).

Nanna Jensen voksede op i Skørpinge præstegård ved Slagelse som den ældste af en stor søskendeflok, hvoraf flere blev fremtrædende skikkelser i det grundtvigske miljø. Barndomshjemmet, der var præget af faderens deltagelse i de kirkelige vækkelser og den grundlovgivende forsamling, er bl.a. beskrevet af moderen i Eline Boisens erindringer, 1999, og af søsteren Jutta Bojsen-Møller i Træk fra et langt Liv, 1924. Allerede som barn viste Nanna Jensen evner for tegning og broderi, og det var inden for det naturalistiske kunstbroderi, at hun fik stor betydning for eleverne på den højskole, som hun og hendes mand teologen N.J. Jensen fra 1874 drev i tilknytning til deres præstegård i Ebeltoft. Fra ca. 1890 var hun på opfordring af Ludvig Feilberg, der var tilsynsførende for højskolerne, hans medhjælp i tilsynet med håndarbejdsundervisningen. Inden da havde hun syet broderier på bestilling og fået medaljer for dem på verdensudstillingerne i Wien og Paris 1873 og 1878. Bag disse hædersbevisninger lå imidlertid en tragisk skæbne; tre af hendes fem sønner blev syge og døde efter en skarlagensepidemi i 1869, der også mærkede hende selv for livet. Hun blev sindssyg, indlagt og isoleret, og det var her, hun udviklede sine broderier, som hun senere brugte som terapi samtidig med, at hun underviste højskoleeleverne heri. Hun blev udskrevet, men resten af hendes liv blev en vekslen mellem lyse og mørke tider. I svigerdatteren Thyra Jensens biografi af AJ gengives elevers beskrivelse af en følsom, klog og varm kvinde, der kom til at betyde meget for dem.

Kunstbroderiet gav imidlertid anledning til en lang og ophidset debat i Højskolebladet 1893. Nanna Jensen forfægtede kvinders ret til at erobre et personligt rum for udfoldelse og engagement bl.a. ved kunstbroderi. Hun mente ikke, at hun uddannede kunstnere, men at eleverne kunne få større indhold i hverdagen gennem broderiet, der gav dem en stærkere natursans, fordi de broderede efter friske blomster i stedet for at bruge mønstre eller kunstneres forlæg. Over for hende stod ledende mandlige højskolefolk, der mente, at eleverne skulle holde fast i traditionen fra bondekulturen og koncentrere sig om at spinde, lappe og stoppe, fordi det var nyttigt. Kunstbroderi var spild af ressourcer, for kvinder forblev dilettanter udi kunsten. I denne diskussion placerede Nanna Jensen, der ikke som flere af sine søskende involverede sig direkte i kvindebevægelsen, sig på den fløj, som bidrog til at give tidens nye kvinderolle form, efter at den gamle på grund af produktionsomlægningen i landbruget gradvist var blevet tømt for praktisk indhold. At hun selv havde lyst og vilje til moderne kvindeliv viste hun tillige ved at lære sig at fotografere og som fotograf bidrage til familiens betrængte økonomi. Nanna Jensen døde som 58-årig i 1894.

Beskrivelser og portrætter af Nanna Jensen

  • Mindesten på Ebeltoft kirkegård. Foto i Ebeltoft Byhistoriske arkiv.
  • Thyra Jensen: En dansk Præstekones Historie, 1915. Den jyske Historiker 33/1985. Højskolebladet 6/1895, 7/1895.

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig