Faktaboks

Minna Nyegaard
Minna Elisabeth Nyegaard Bloch
Født
5. maj 1910, København
Arbejdsliv
Violinist
Familie

Forældre: telefonmontør Aage Viggo N. (1885-1979) og Sofie Nielsen (1883-1963).

Gift 16. februar 1946 (b.v.) med arkitekt Ejvind Emanuel Axel Andersen, født 21. marts 1906 i København, død 18. december 1988 i Vangede sogn, s. af murermester Paulus Samuel Christian A. og Ida Kirsten Vilhelmine Nielsen. Ægteskabet opløst 1954.

Gift 16. juni 1961 (b.v.) med solofagottist, professor Carl Harald Prosper Bloch, født 31. maj 1902 i København, død 11. november 1965 på Frbg., s. af assistent Valdemar B. og Christiane Catharine Kunitzer.

Børn: Karsten (1948).

Den første store udvidelse af Radiosymfoniorkestret fandt sted i 1931. Ved den lejlighed blev violingruppen forøget med otte musikere, blandt dem Margrethe Kjældgaard og Minna Nyegaard. Før dem havde violinisten Ulla Koppel, der døde 1931, som den eneste kvinde været med i orkestrets opbygningsfase fra 1926.

Minna Nyegaard var tidligt begyndt at spille. Hun havde talent for at improvisere på klaver og skrev også musik til nogle sange, der dog aldrig blev trykt. Hun fik violinundervisning fra syvårs alderen hos Christian Madsen, der var violinist i Københavns Filharmoniske Orkester. Da hun blev optaget på Musikkonservatoriet som 15-årig, fik hun Niels Kristian Pedersen Sandby som lærer. Han førte hende op til hendes debutkoncert i 1930, der afsluttede hendes uddannelse, og bevarede i øvrigt en livslang interesse for hendes karriere. Hun havde dog optrådt som musiker længe før denne officielle debut. Allerede som 11-årig spillede hun offentligt, og fra 13-års alderen var hun med i Akademisk Orkester.

Minna Nyegaard var en meget benyttet musiker. Hun virkede som orkestersolist, i adskillige kammermusikalske konstellationer, ved egne solistkoncerter, velgørenhedsforestillinger og kirkekoncerter og i et utal af musikforeninger i København og provinsen. Hendes repertoire var bredt og spændte fra barokmusik til uropførelser af ny dansk musik, men det var som Mozart-fortolker, at hun leverede sine fineste præstationer. I flere kammermusiksammenhænge indtog hun den ledende position, fx i Minna Nyegaard-Kvartetten, som hun grundlagde i 1952, og som ud over hende selv på violin bestod af pianisten Ragnhild Norup, bratschisten Henry Jensen og cellisten Svend Nielsen. Hun spillede også i et andet interessant og lovende ensemble, Kvindestrygekvartetten, som eksisterede 1938-43. Fire unge kvindelige strygere Else Marie Bruun, Minna Nyegaard, Ellen Marquard og Grethe Jespersen havde her fundet sammen, og en anmelder kaldte dem “Kammermusikere af Himlens Naade”. Kvartettens Mozart-spil blev beskrevet som enestående, men sammen med det klassiske repertoire spillede de fire kvinder også mindre kendt dansk musik som kvartetter af Hakon Børresen, Aage Oxenvad og Peder Gram, og de uropførte Herman D. Koppels 2. strygekvartet. Kvartetten var tæt på en international karriere, men krigen satte en stopper for dens videre virksomhed, der ophørte helt, da Bruun i 1943 flygtede til Sverige sammen med sin mand, violinisten Julius Koppel. Minna Nyegaard sluttede i Radiosymfoniorkestret, da hun blev 70 år, men fortsatte sin musikervirksomhed som pensionist i endnu 10-15 år.

Tilknytning til organisationer

  • Radiosymfoniorkestret (se DR SymfoniOrkestret)
  • Minna Nyegaard-Kvartetten
  • Kvindestrygekvartetten

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig