Faktaboks

Mechtilde
Familie

Forældre: grev Adolf 4. af Holsten (død 1261) og Helvig af Lippe.

Gift 1237 med kong Abel, født ca. 1218, død 29. juni 1252, s. af kong Valdemar 2. Sejr og Berengaria af Portugal.

Gift 1261 med kong Birger Jarl af Sverige, død 1266.

Børn: hertug Valdemar 3. (ca 1238), hertug Erik 1., Abel.

Titel
Dronning

Mechtilde indgik i 1237 ægteskab med den danske kong Valdemar Sejrs søn Abel som led i de to fyrstehuses udsoning. Ægtefællerne blev efter mordet på kong Erik 4. Plovpenning 1250 sammen kronet i Roskilde Domkirke som konge og dronning af Danmark, men allerede to år efter var Mechtilde enkedronning.

Mechtildes ægteskab fik betydning for den nærmere tilknytning af Slesvig til Holsten, som kendetegner udviklingen i den senere Middelalder. Abel, der 1232 havde fået hertugdømmet Slesvig, blev i 1239 formynder for Mechtildes to brødre, de holstenske grever Gerhard og Johan. Siden fik Mechtilde som enkedronning glæde af forbindelsen til Holsten, da hendes svoger Christoffer 1. tog magten i Danmark på bekostning af hendes sønner. Det måtte hun opfatte som et tronran. Hun så det da som sin opgave bedst muligt at gøre sønnernes rettigheder gældende, og hendes holstenske grevebrødre frembød naturlige forbundsfæller. Den ældste søn Valdemar Abelsen var i fangenskab ved kongeskiftet, men Mechtilde medvirkede til, at hendes brødre gjorde indfald i Slesvig by og i øvrigt løskøbte ham, så han i et forlig med kong Christoffer i 1254 kunne overtage det slesvigske hertugdømme. Det blev også med holstensk hjælp, at hendes yngre søn Erik Abelsen 1260-61 sikrede sig hertugdømmet efter Valdemars død. I denne sammenhæng pantsatte Mechtilde og sønnerne Erik og Abel hertugdømmets sydligste del, landet mellem Slien og Ejderen, til hendes hjælpsomme brødre. Kort før sin død gav hun helt afkald på dette område, der aldrig igen kom i den danske kongemagts besiddelse. Det var også i kampen for Eriks rettigheder, at hun i 1261 indgik et nyt ægteskab med Sveriges magthaver Birger Jarl.

Mechtildes bestræbelser udfoldedes til fordel for hendes sønner. Hun udnyttede de muligheder, der lå i hendes holstenske familiebaggrund, og det forhold, at fyrstelige ægteskaber skabte alliancer mellem landene. Derved indtraf begivenheder, og der skabtes tilstande, som fik betydning for Slesvigs politiske og på længere sigt også nationale tilhørsforhold.

Beskrivelser og portrætter af Mechtilde

  • Kai Hørby: Status regni Dacie, 1977.

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig