Faktaboks

Marie Riising Rasmussen
Født
13. juni 1872, Vejle sogn, Svendborg amt
Død
16. april 1924, Odense
Arbejdsliv
Kvindesagsforkæmper
Familie

Forældre: lærer Jesper Jensen (1836-74) og Egidie Johanne Kirstine Riising (født 1836).

Gift 25. oktober 1892 med skoleinspektør William Ditlev Rasmussen, født 2. oktober 1865 i Odense, død 13. februar 1945 samme sted, s. af glarmester Jørgen R. og Karen Andersen.

Børn: Jørgen (1893), Margrethe (1896), Else Marie Karin (1903).

Som ganske ung kom Marie Riising Rasmussen to gange på Askov Højskole, 1889 og 1891. Allerede året efter det andet Askovophold blev hun gift, og familien bosatte sig i Odense. Efter i nogle år at have helliget sig mand og børn trådte hun i 1906 offentligt frem som formand for en kvindevalgretsforening i Holbæk, hvor ægtefællen i en kort periode havde embede. Straks efter deres tilbagevenden til Odense, hvor ægtefællen 1907 var blevet skoleinspektør, var der bud efter hende. I 1908, året for indførelsen af den kommunale valgret for kvinder, blev hun formand for Dansk Kvindesamfunds (DK) Odensekreds. I de fire år, hvor hun var formand, lykkedes det hende at bringe kredsen ud af stilstand og tredoble medlemstallet. Hun var tillige initiativtager til den fynske distriktsordning inden for DK og dens ledende skikkelse fra oprettelsen i 1908 til sin død. På landsplan blev hun ligeledes i 1908 valgt til DKs fællesstyrelse og avancerede to år efter til formandsposten efter Jutta Bojsen-Møller. Marie Riising Rasmussen var formand indtil 1913 og fortsatte efter den tid i fællesstyrelsen. Hun deltog i forskellige udvalgsarbejder, men prægede ikke organisationen med afgørende nybrud. Hun helligede sig snarere tålmodigt og vedholdende organisationsarbejdet, bl.a. med at ændre lovgivningen vedrørende børn født uden for ægteskab, så de kunne få ret til faderens navn og arveret efter ham. Desuden var hun fortaler for tvungen uddannelse i moderkundskab.

Marie Riising Rasmussens udadvendte interesser begrænsede sig ikke til kvindesagen. Hun var stærkt socialt engageret og i nogle år fra 1914 sit parti Det Radikale Venstres repræsentant i den lokale hjælpekassebestyrelse, ligesom hun var engageret i fredsarbejdet gennem Danske Kvinders Fredskæde. Også ungdomsskolens udvikling omfattede hun med interesse. I 1917 og 1921 var hun kandidat til byrådsvalgene i Odense, ligesom hun repræsenterede sit parti i flere udvalg nedsat af Odense byråd. I det hele var hun en virksom natur, en bramfri taler, en god organisator og en samlende kraft. Hun betonede ofte, at kvindesagen ikke var vundet med kvindevalgrettens indførelse, men at valgretten kun var et led i en større politisk, økonomisk og kulturel frigørelsesproces. I hele sit arbejde byggede hun på interessefællesskab med sin mand, der delte hendes synspunkter. Hun døde efter længere tids sygdom i 1924.

Beskrivelser og portrætter af Marie Riising Rasmussen

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek, Odense Stadsarkiv.
  • Gyrithe Lemche: Dansk Kvindesamfunds Historie gennem 40 Aar, 1939. Kvinden og Samfundet 8/1924. Fyns Venstreblad 12. marts 1917, 13. juni 1922, 17. april 1924.
  • DKs Odensekreds’ arkiv i Odense Stadsarkiv.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig